Pauză de toaletă, amintiri, aplauze furtunoase şi hituri din vremuri apuse la...

Pauză de toaletă, amintiri, aplauze furtunoase şi hituri din vremuri apuse la concertul BZN. Care e diferența dintre Olanda și România în ceea ce privește Ziua Femeii FOTO

0
DISTRIBUIȚI

 concert bzn03_resize

Olandezii Jan şi Anny, din BZN, au susţinut aseară un recital extraordinar în sala „Capitol” a Filarmonicii, în faţa unui public numeros, care a apreciat pe deplin spectacolul oferit pentru prima oară în oraşul nostru de muzicienii care au făcut parte din celebra trupă olandeză care a editat peste 400 de melodii şi a vândut zeci de milioane de albume în întreaga lume.

Jan Keizer a cântat în BZN începând din 1969 şi până la destrămarea oficială a formației, în iunie 2007, iar Annie Schilder a făcut parte din trupă timp de opt ani, din 1976 până în 1984. Dar, de ceva vreme, cei doi au reînviat tradiţia. E drept, de data asta cântă sub titutlatura Jan & Anny, dar publicul îi ştie drept trupa fără nume (Band zonder Naam, pe scurt BZN). Căci ăsta e motivul pentru care sala Filarmonicii este plină ochi, cu persoane a cărei medie de vârstă se situează undeva la 45 – 50 de ani.

În foaier, CD-urile şi DVD-urile se vând destul de bine, iar evenimentul începe cu o precizie nemţească, la ora 19.32. Pe scenă apar, rând pe rând, doi clăpari, un chitarist, un basist, un tobar şi trei backing-vocals. Există şi un speech de început. De această dată nu din partea directorului Filarmonicii, ci din partea unui prezentator TV local, care subliniază de mai multe ori că în sală se află mulţi care au avut parte de „primul sărut“ pe acordurile celebrei trupe.

Apariţia celor doi solişti principali ai serii e primită cu aplauze furtunoase, iar hiturile încep să curgă.


Pe lângă melodii ca Mon amour, Just an Illusion, Amore, Dance dance dance sau Waltzing Maria, muzicienii abordează şi o serie de alte evrgreen-uri. Nu din repertoriul BZN. Cum ar fi Nathalie, a lui Gilbert Becaud. Succesul e deplin şi, la un moment dat, artiştii ne anunţă că urmează o pauză. „Facem o scurtă pauză. La vârsta noastră mai trebuie să mergem şi la toaletă“, spune Jan Keizer, care din când în când mai face şi mici numere de stand up comedy.

În partea a doua a show-ului, artiştii apar îmbrăcaţi în blugi şi cântă, alături de melodii BZN, şi mostre de Adamo, Charles Aznavour sau chiar Janis Joplin. Dincolo de toate, spectacolul celor doi artişti care au făcut parte din BZN e unul bine închegat. Lumini mişto, sunet perfect, voci „în formă“ şi entertainment pentru un public matur. Autografe, poze şi amintiri. Chiar dacă n-a fost un „concert BZN“ în accepţiunea strictă a cuvântului, ci mai degrabă un spectacol destinat vapoarelor de croazieră, evenimentul a reuşit să demonstreze că artiştii profesonişti nu au vârstă. Publicul s-a ales cu o seară agreabilă, cu hituri din vremurile apuse şi amintiri. Iar pentru cei care n-au crescut cu muzica acelor ani, a fost o demonstraţie de cum să pui la cale un eveniment reuşit.

„Am fost de mai multe ori în România, unde publicul e fantastic. Lumea zâmbeşte şi cântă alături de noi, e ceva mirific. Cântăm hituri pe care lumea le ştie în România. Cântăm în mai multe limbi, în engleză, în franceză, uneori în spaniolă. Cântăreţii au un talent în a cânta în alte limbi. Dar recunoaştem că n-am făcut facultate în limbile astea. Doar cântăm. Alături de BZN cântăm şi piese de pe albumele noastre noi. Şi avem şi câteva cover-uri. Fiindcă e săptămâna femeilor, cântăm şi Tom Jones. Special pentru femeile din Timişoara. Să ştiţi că în Olanda femeile au întreg anul, nu doar o săptămână. Acolo există Săptămâna Bărbatului“, ne-au declarat cei doi muzicieni olandezi care au făcut parte din celebra trupă BZN, înaintea acestui eveniment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.