Românii din Valea Timocului şi-au unit forţele şi luptă pentru păstrarea identităţii....

Românii din Valea Timocului şi-au unit forţele şi luptă pentru păstrarea identităţii. Cum vor să aibă un cuvânt de spus în fața sârbilor

0
DISTRIBUIȚI

serbia comunitati romanesti04Românii din Valea Timocului spun că, după ani de dezbinare și manipulare, și-au învățat lecția și sunt pregătiți să aibă reprezentanți în Consiliul Național al Minorității Naționale Române (CNMNR) din Serbia. Ei au strâns rândurile în jurul Inițiativei Românilor din Serbia (ISR) și militează pentru drepturi egale cu românii din Voivodina și îl au aproape și pe consulul României de la Zaicear, Iulian Nițu.

Oficial, în Serbia trăiesc români în Voivodina și vlahi în Valea Timocului. Ca atare, în Voivodina, unde la ultimul recensământ s-au declarat 25.000 de români,  limba română e utilizată în adminsitraţie, denumirile instituţiilor publice sunt şi în limba română, există şcoală şi presă românească, iar numele localităţilor cu majoritate românească este trecut şi în română. În același timp,  în Valea Timocului, unde s-au declarat 2.500 de români și peste 30.000 de vlahi ( care declară că limba lor este tot româna), limba română nu  poate fi folosită niciunde, iar prima biserică românească edificată aici aproape că a pornit un război civil. ”Noi ne luptăm cu o manipulare istorică, aceea că, de zeci de ani, românii și vlahii sunt considerați popoare diferite în Serbia, deși pentru toată lumea este evident că e vorba de unul și același neam”, explică Boian Bărbuță, președintele ISR, cel care a avut inițiativa de a scoate la suprafața românismul din românii timoceni.

serbia comunitati romanesti07

Cel mai tare românii din Valea Timocului regretă faptul că urmaşii lor nu mai vorbesc limba română, că nu au de unde să o învețe literar și corect.


”Copiii noștri sunt străinii noștri. Ei spun ”Dobro jutro” și ”Dobro vece” în loc de ”Bună ziua” și „Bună seara”. Dacă nu facem nimic acum, în 10 ani nimeni din Valea Timocului nu va mai vorbi românește”, a mai spus Bărbuță. Drama e și mai mare. În 2012 în Valea Timocului a început un proiect pilot cu lecții de limba română în școli. S-au înscris 1.600 de copii, din care mulți au renunțat anul acesta deoarece autoritățile sârbe au mutat orele  în care acestora li se predă româna ca o limbă străină ”opțională” târziu, astfel încât copiii  care vin de la ţară, de la zeci de kilometri, trebuie să stea pentru română până târziu, apoi nu mai au cu ce să se întoarcă acasă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.