Campionatul mondial de ciocnit ouă va avea loc la doar o oră...

Campionatul mondial de ciocnit ouă va avea loc la doar o oră de mers cu mașina de Timișoara. Ce surprize au pregătit organizatorii

0
DISTRIBUIȚI

ouaLocalitatea sârbă Mokrin, care aparţine de oraşul Kikinda, găzduieşte în prima zi a Sfintelor Paşti din calendarul ortodox, campionatul mondial de ciocnit ouăle, o manifestare deosebită şi importantă în întreaga provincie Voivodina, care are, neoficial, o tradiţie de peste o sută de ani. În acest an are loc cea de-a 24-a ediţie oficială a campionatului, la care participă în primul rând localnici dar şi concurenţi din ţările vecine, ba chiar şi din Canada, Brazilia, Marea Britanie, Austria sau Germania şi care atrage, deopotrivă, turişti din întreaga lume, mulţi din Banatul românesc. Cum această manifestare se înscrie şi în colaborarea transfrontalieră, pentru vizitatorii din Banatul românesc care vor să participe la această sărbătoare, în perioada 18-20 aprilie punctele de trecere a frontierei Lunga-Nakovo şi Valcani Vrbica vor fi deschise între orele 9-20 (ora României).

 Campionat de nivel mondial

Pregătirile pentru acest campionat, care reprezintă punctul culminant al unui bogat program de manifestări tradiţionale legate de obiceiurile ortodoxe din preajma sărbătorii pascale, evenimente literare sau dansuri folclorice, care au loc pe toată durata acestei săptămâni, încep cu câteva luni înainte. Participanţii deja consacraţi colindă sălaşurle din Voivodina, în căutarea ouălor cu coaja cea mai tare. Cunoscătorii ştiu deja cum să le testeze, dar pentru asta e nevoie de dinţi naturali şi sănătoşi şi de multă experienţă, căci tăria cojii se cunoaşte după sunetul oului ciocnit uşor şi în mod repetat de dinţii din faţă.


Cei mai mulţi spun că ceea ce mănâncă găina este esenţial pentru ouăle cu coaja tare, de aceea ele sunt căutate în gospodăriile ţăranilor. La concurs sunt admise doar ouăle de găină şi fiecare concurent poate participa cu un singur ou. Acestea se ciocnesc încet şi în mod repetat, doar în vârf, iar cel care a rămas cu oul întreg ridică mâna, în semn de victorie. Au fost şi cazuri când unii au încercat să trişeze, prezentându-se la concurs cu ouă de gâscă, raţă sau bibilică, ba chiar şi cu ouă golite de conţinut prin nişte orificii foarte mici şi umplute apoi cu ciment stomatologic sau ghips. De când acest concurs a dobândit un caracter oficial, acest lucru nu mai este posibil, deoarece învingătorul trebuie să mănânce oul câştigător în faţa miilor de spectatori iar dacă oul este contrafăcut, înşelătoria este descoperită imediat.

 Secretele meseriei

Toţi participanţii îşi vopsesc ouăle, în diferite culori, iar timpul de fierbere este un secret al fiecăruia. Numai la Mokrin, în fiecare din cele aproximativ 600 de gospodării se vopsesc peste o sută de ouă şi se estimează că în localitate se mănâncă, cu prilejul concursului, peste o sută de mii de ouă vopsite. De regulă, câştigători sunt localnicii dar anul trecut trofeul nu a fost câştigat de vreo familie din Mokrin, astfel încât sunt şanse pentru fiecare participant. Mulţi localnici îşi aleg ouăle pentru ei, dar şi pentru vânzare iar preţul acestor ouă „speciale” nu este chiar mic, un cofraj fiind vândut şi cu 50 de euro.

Campionatul începe după celebrarea Sfintei Liturghii, în amfiteatrul din piaţă, cu concursul juniorilor. Acesta va fi urmat de un program artistic iar concursul va continua cu întrecerea seniorilor. Pe scena mare din piaţă se vor întrece cei mai buni ciocnitori, care s-au situat pe primele 16 locuri, iar concursul se va încheia cu superfinala campionatului mondial. În după-amiaza acestei zile de mare sărbătoare, invitaţii vor participa la slujba de vecernie iar seara se va încheia cu un spectacol al formaţiei cultural-artistice din Mokrin, care va avea loc în sala mare a căminului cultural. În cea de-a doua zi de Paşti va avea loc o întrunire la care cei care vor dori să participe la următoarele ediţii ale concursului sunt învăţaţi cum se face alegerea celor mai tari ouă.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.