CRIZA DIN UCRAINA: SUA sancţionează şapte oficiali ruşi şi 17 firme. Rusia...

CRIZA DIN UCRAINA: SUA sancţionează şapte oficiali ruşi şi 17 firme. Rusia anunţă măsuri simetrice: „Răspunsul va fi dureros pentru Washington”. UE va adopta şi ea noi sancţiuni contra Rusiei

0
DISTRIBUIȚI

armata_rusia_Bosnia wikipedia

Statele Unite au decis luni să impună sancţiuni unui număr de şapte oficiali ruşi şi 17 firme apropiate preşedintelui rus Vladimir Putin, ca represalii faţă de ceea ce Washingtonul a catalogat drept „acţiuni de provocare” în Ucraina. Rusia avertizează că va răspunde noilor sancţiuni impuse de Statele Unite. Un acord a fost obţinut luni la UE pentru adăugarea a încă 15 nume pe lista europeană cu sancţiuni, în contextul crizei ucrainene, transmite AFP.

Washingtonul va revizui, de asemenea, condiţiile autorizării exporturilor în Rusia a anumitor echipamente high-tech care ar putea să aibă o utilizare militară, a anunţat Casa Albă într-un comunicat publicat la Manila, unde preşedintele Barack Obama se află într-o vizită oficială. „Statele Unite au decis noi acţiuni, astăzi (luni), ca răspuns la continuarea intervenţiei ilegale a Rusiei în Ucraina şi la acţiunile sale de provocare care subminează democraţia” în ţară şi „ameninţă pacea, securitatea, stabilitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială” a Ucrainei, a declarat Jay Carney, un purtător de cuvânt al Casei Albe, citat într-un comunicat.

Carney a declarat că Rusia nu a făcut nimic pentru a respecta prevederile Acordului privind Ucraina încheiat la Geneva cu Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite, un compromis menit să oprească acţiunile întreprinse de separatişti proruşi în estul ucrainean. „Implicarea Rusiei, în ultima perioadă, în violenţele din estul Ucrainei, este incontestabilă”, a adăugat el. Sancţiunile, care-l vizează pe directorul gigantului petrolier Rosneft, Igor Secin, intervin în urma unor măsuri adoptate recent împotriva altor oficiali din anturajul politic şi financiar al lui Vladimir Putin.


Ele nu vizează, însă, în mod specific, sectoarele minier şi energetic. Casa Albă a anunţat că asemenea sancţiuni sunt posibile, în continuare, dar că vor fi declanşate doar dacă Rusia invadează efectiv Ucraina. Un oficial de rang înalt din cadrul Administraţiei americane a subliniat, sub protecţia anonimatului, că noile sancţiuni vor fi mobilizate în coordonare cu măsurile de aceeaşi natură ale UE. El a dat asigurări că sancţiunile deja impuse au „efecte” asupra economiei ruse.

Secretarul american al Trezoreriei Jacob Lew a afirmat, în acelaşi sens, că previziunile cu privire la creşterea economică a Rusiei au „scăzut clar, scurgerea de capitaluri s-a accelerat, iar creşterea costurilor împrumuturilor arată diminuarea încrederii în perspectivele pieţei” ruse. Lew a avertizat, citat într-un comunicat, că „măsurile periculoase şi incendiare împotriva Ucrainei sunt ilegale şi ilegitime”. Între firmele sancţionate se află Avia Group Limited, băncile Severny Morsoy, InvestCapital, SMP şi Sobin, dar şi Transoil, Volga Resources Group şi Zest Leasing.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.