Mânăstirea Timișeni, locul unde tradiția de Paști se păstrează cu sfințenie. Ce...

Mânăstirea Timișeni, locul unde tradiția de Paști se păstrează cu sfințenie. Ce metodă naturală folosesc măicuțele pentru a vopsi ouăle roșii FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1020079559">

06_resize

La lăcașul de cult de lângă Șag, în apropiere de Timișoara, măicuțele au început vopsirea ouălor de Paște vineri dimineață, după ce și-au spus rugăciunile. Au pregătit din timp coajă de ceapă roșie, pentru a pregăti culoarea potrivită. E împământenit în tradiția locului că ouăle se vopsesc natural, prin metode bătrânești.

În micuța comunitate monahală de la Timișeni, care numără 34 de maici și trei preoți, după ora 8.00, când se țin Ceasurile Împărătești, rugăciuni la care participă aproape toată comunitatea de maici, în bucătărie doar câteva lucrează la ouă. Măicuța Casiana ne este ghid prin mănăstirea în care se aud vocile maicilor care se roagă și cântă frumos. ”Noi la mănăstire vopsim ouăle totdeauna în Vinerea Mare, ziua în care a fost răstignit și pus în mormânt Domnul Nostru Isus Hristos, zi de doliu și rugăciune pentru toți creștinii. E singurul lucru pe care îl facem azi”, spune Maica Casiana.

La Timișeni s-au vopsit vineri nu mai puțin de 1.000 de ouă, în nuanțe roașiatice. Așa cum fac în fiecare an, după prânz, când au terminat de colorat ouăle roșii, le-au așetazat e acestea în curtea mănăstirii, formând o cruce pe iarbă, care a fost sfințită d eun preot.

În aceste zile călugărițele se roagă aproape în permanență, iar în noaptea de Înviere vor primi Lumina Sfântă de la Ierusalim, pe care o vor împărți credincioșilor participanți al slujbă. ”Apoi păstrăm lumina în altar, iar maicile duc la candelele lor”, a mai spus călugărița.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.