Ministerul Sănătății își bate joc de copiii născuți prematur. Neonatolog timișorean: “Vom...

Ministerul Sănătății își bate joc de copiii născuți prematur. Neonatolog timișorean: “Vom fi nevoiți să închidem secțiile ATI”. Vezi din ce cauză

2
DISTRIBUIȚI

timthumb

Situație alarmantă la Maternitatea “Odobescu” din cadrul Spitalului Municipal Timișoara, una dintre cele mai mari din vestul țării. Ministerului Sănătății nu a alocat niciun leu pentru primele opt luni ale acestui an pentru tratarea bebelușilor care vin pe lume prea devreme și care au probleme grave de sănătate.

În aceste condiții, Gabriela Olariu, șeful secției de Neonatologie din cadrul Maternității “Odobescu”, atrage atenția că medicii vor ajunge în situația de a închide compartimentul de Anestezie și Terapie Intensivă, pentru că nu vor mai avea medicamente și materiale sanitare cu care să-i salveze pe bebelușii născuți prematur. “Vom fi nevoiți să închidem secțiile ATI. Bugetul de terapie intensivă neonatal a fost în anul 2012 de 510 milioane de lei vechi, iar în anul 2014, pe primele două trimestere nu am primit nimic, ci doar 142 de milioane de lei vechi pentru cel de-al treilea trimestru.


Noroc că Octavian Mazilu, directorul Spitalului Municipal Timișoara, a alocat din fondurile spitalului bani cu care să-i putem trata pe copiii născuți prematur”, explică medicul timișorean.

Gabriela Olariu mai precizează că banii de la Ministerul Sănătății pentru secțiile ATI din maternități sunt tot mai puțini, însă cazurile de nașteri premature sunt tot mai multe. Dacă în anul 2012 au fost tratați la Maternitatea “Odobescu” 80 de copii care au cântărit la naștere sub un kilogram și s-au născut la șase luni, în anul 2013 au fost înregistrate 113 de cazuri. “Acești copii stau internați între o lună și jumătate și trei luni, și nu mănâncă iarbă în această perioadă. Sunt costuri foarte ridicate pentru tratarea lor, care pot ajunge și la 15.000 de euro pentru un singur bebeluș”, precizează Gabriela Olariu.

Medicii timișoreni de la Maternitatea “Odobescu” nu stau cu mâinile în sân și se gândesc să trimită Ministerului Sănătății un memoriu în care să semnaleze faptul că banii pentru tratarea copiilor născuți prematur nu sunt distribuiți corect. “În acest material specia,l care va ajunge la Ministerul Sănătății, arătăm care este volumul nostru de muncă. Suntem un centru regional, aici vin cazurile grave și din Caraș-Severin și Hunedoara, și nu este corect să primim aceiași bani ca un centru care are jumătate din activitatea noastră. Banii ar trebui redistribuiți conform numărului de copii în stare gravă care sunt tratați”, a mai explicat Gabriela Olariu.

2 COMENTARII

  1. Pentru @bogdan: Pai, acest secretar de stat, nu era de gasit la servici, nici cind conducea ATI a Spitalului judetean! Era tot prin strainatate! Eu nu cred ca va face mai mult ca secretar de stat! Oare cine l-a propulsat asa de sus? Politica sau serviciile aduse politicienilor? Sau banii pe care-i va lua? Greu de dat un raspuns; dar dezamagirea este mare, cind mari doctori, cercetatori, profesori, in loc sa-si vada de profesia aleasa, de a salva oameni, se vind ieftin!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.