„Nu tânjim la masa îmbelșugată a statului”. Ce trupă de teatru din...

„Nu tânjim la masa îmbelșugată a statului”. Ce trupă de teatru din Timișoara refuză CENZURA, sub formă de premiu în bani

3
DISTRIBUIȚI

Circus-Mundi

”Un semn că independenții din teatru sunt chiar independenți (nu toți, dar e important să știm că există destui)”, semnalează criticul de teatru Cristina Modreanu. Timișorenii de la teatrul Auăleu refuză public premiile câștigate la Festivalul Național al Teatrului Independent. ”Dacă ne uitam în DEX, la cuvântul independent ne dăm seama că un festival al independenților nu poate avea finanțarea de la organismele statului. E împotriva firii. Iar dacă totuși are, ajungem în situația de față, în care artiștii nu mai pot râde de ”rege”. Asta e problema de fapt. Statul ia tot. Independent înseamnă că se bazează pe puterile proprii, nu pe ale statului. Dacă acceptăm premiile astea, în condițiile date, am fi ca niște copii fugiți de acasă care cer părinților să le arunce pachețele cu mâncare pe geam. Noi trebuie să învățăm să răbdăm, nu să tânjim la masa îmbelșugată a statului”, motivează Ovidiu Mihăiță, de la Auăleu.

aualeu

Festivalul a avut loc în București în luna noiembrie, anul trecut.


Premiile adjudecate de Auăleu, trei la număr, cumulau 2.500 de euro și o participare la un festival internațional. Ca să intre în posesia lor, organizatorii (AFCN și Casa Artelor prin Primăria Sector 3  București) au impus niște termeni contractuali de neadmis, între care faptul de a nu vorbi despre anumite lucruri.

”Nu vrem să fim artiști pe banii statului și nu vrem să fim prinși între jocuri de interese și eventuale obligații între terți, fiindcă agonisirea de premii și câștigurile materiale nu se numără printre scopurile noastre principale. Aceste condiții impuse pentru a ne putea ridica premiile sunt, în mod evident, de neacceptat. Ne vedem așadar nevoiți să refuzăm aceste premii în speranța că ne putem păstra în continuare demnitatea. Această situație creată aruncă mișcarea teatrală independentă în nesiguranță, făcând-o să își piardă puțina credibilitate pe care o are, tocmai în momentul în care pentru prima dată teatrele independente au reușit să se întâlnească oficial sub auspiciile unui festival național. Acest început în loc să ne întărească statutul de antrepriză teatrală liberă și neînregimentată, reușește să facă din nefericire exact opusul. Sperăm ca incapacitatea noastră de a accepta contravaloarea premiilor în discuție, să reprezinte și să marcheze în ceea ce ne privește reconfirmarea statutului de teatru liber și necondiționat financiar-politic asumat cu mult timp în urmă și totodată factura cu care achităm pentru încă o perioadă libertatea noastră și vorba cuiva, neatârnarea”, se arată în scrisoarea deschisă adresată organizatorilor primul Festival Național al Teatrului Independent.

 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.