Operațiile pe inimă la copii, departe de a fi realizate la Timișoara....

Operațiile pe inimă la copii, departe de a fi realizate la Timișoara. Care este motivul

0
DISTRIBUIȚI

operatie-51-640x426

Ministerul Sănătății a lansat, anul trecut, Programul de Dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice, în cadrul căruia medici din trei centre mari din țară să învețe să-i opereze pe inimă pe copii. Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, alături de cel din Iași și Centrul de Chirugie Cardiovasculară din Spitalul pentru Copii “Marie Curie” din București, fiind pe lista propusă de reprezentanții Ministerului Sănătății.

Medicii anesteziști și chirurgii au fost invitați să-și depună CV-urile pentru a fi incluși în program, astfel încât să urmeze stagii de pregătire în Clinica San Donato din Milano și să realizeze intervenții chirurgicale pe cord la Spitalul “Marie Curie” din București.


Trei medici timișoreni și-au arătat dispoziția de a învăța să realizeze astfel de operații la copii, doi chirurgi și un anestezist.

Totuși, aceștia nu au fost solicitați de reprezentanții ministerului pentru a fi incluși în program. Horia Feier, medic chirurg în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara, ne-a spus că a participat, în luna decembrie 2013, la o prezentare a acestui amplu program, dar deocamdată nu a fost solicitat să participe la niciun stagiu de pregătire. “Se dorește să se învețe realizarea de intervenții chirurgicale pe cord la copii la București, în acest moment, apoi vor urma și centrele din Iași și Timișoara. Mai durează până vom putea face și noi astfel de intervenții chirurgicale”, ne-a spus Horia Feier.

De aceeași părere este și Alina Lupu, purtătorul de cuvânt al Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara, care ne-a spus că chirurgia pe cord la copii nu este inclusă în schema spitalului. “Din punct de vedere tehnic, noi, ca unitate sanitară, nu suntem pregătiți pentru astfel de operații, nu avem inclus un departament de chirurgie pediatrică”, a precizat Alina Lupu.

Programul de Dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice a început în luna august 2013 și se va desfășura pe o perioadă de trei ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.