Să aprindem lumina și să ne organizăm puțin

Să aprindem lumina și să ne organizăm puțin

3
DISTRIBUIȚI

vali silaghi 09

Să ne înțelegem, mă bucur când văd că se lucrează în oraș, că se construiește un pasaj subteran care (sper că) va fluidiza traficul, că o bună parte din zona Cetate va deveni pietonală. La un moment dat. Când vor fi terminate lucrările. Că liniile de firobuz vor merge până la Dumbrăvița și Ghiroda.

Dar.

Nu se puteau face pe rând? Întreb și eu, că nu mă pricep, eu doar văd ce-i prin oraș. Trafic la viteza melcului în orele de vârf, iar această problemă e doar vârful aisbergului. Pentru că, pe lângă șantierele majore, de durată, apar tot timpul, inevitabil, și altele mai mici, pe termen scurt.


O stradă de asfaltat, o conductă de înlocuit, un șanț de săpat, un Bălcescu de rearanjat. Am impresia că șantierul de pe carosabil din zona Modern, la ieșirea spre Lugoj, are doar menirea de a mai întârzia puțin șoferii care vor ajunge la șantierele Michelangelo sau Cetate.

Proiectele pentru majoritatea acestor lucrări există de ani de zile. Se pierdeau banii europeni din „perioada de programare 2007 – 2013” dacă nu se începeau șantierele? Nasol, păcat că nu mai există alte fonduri, pe perioada 2014 – 2020, de exemplu. Nici administrația precedentă nu e mai brează, iar scuza cum că opoziția le „faulta” proiectele la vot este exact asta, o scuză.

Din 2012 s-au aliniat planetele în consiliul local, proiectele n-au mai întâlnit nicio piedică, șantiere s-au deschis, copaci s-au tăiat, șoferi s-au enervat.

Dar nu se puteau face pe rând?

Începi un șantier major (Michelangelo), îl termini, apoi treci la următorul șantier major (Cetate). De ce ne grăbim? Ne e teamă că nu vom mai prinde încă un mandat? Vrem neapărat ca, peste ani, să fie cât mai multe lucruri în oraș despre care să se zică „asta e de pe vremea lui X”? N-aș îndrăzni să presupun așa ceva, ar fi prea de tot. Nu?

3 COMENTARII

  1. Asa este… Organizarea este facuta avand in minte DOAR constructorii si agenda lor, nu si comunitatea. Organizarile de santier din Cetate de exemplu se pot face pe strazi – nu blochezi un cartier intreg pe ‘n’ luni lucrand cateva zile pe luna la fiecare strada…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.