Angajarea profesorilor de religie se va face cu avizul ierarhului, care decide...

Angajarea profesorilor de religie se va face cu avizul ierarhului, care decide şi disponibilizarea – protocol

0
DISTRIBUIȚI

elevi

Încadrarea profesorilor de religie se va face cu avizul scris al ierarhului locului, iar retragerea motivată a acestui aviz duce la încetarea de drept a contractului individual de muncă, potrivit unui protocol încheiat între Ministerul Educaţiei, Secretariatul de Stat pentru Culte şi Patriarhie, scrie Mediafax. Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), Patriarhia Română şi Secretariatul de Stat pentru Culte au semnat, joi, un protocol de colaborare care vizează predarea disciplinei religie – cultul ortodox în învăţământul preuniversitar şi organizarea învăţământului teologic ortodox preuniversitar şi universitar. În ceea ce priveşte predarea religiei ortodoxe în învăţământul preuniversitar, încadrarea profesorilor se face cu avizul scris al ierarhului locului, iar retragerea motivată a acestui aviz duce la încetarea de drept a contractului individual de muncă, conform legislaţiei în vigoare, se pune într-un comunicat al MEN.

Totodată, reprezentanţii Patriarhiei Române/ai centrelor eparhiale pot participa cu statut de invitat la activităţile de inspecţie şcolară. Protocolul mai stipulează că unităţile de învăţământ preuniversitar au obligaţia legală de a asigura respectarea convingerilor, a valorilor şi a simbolurilor religioase. Programele şcolare pentru disciplina religie – cultul ortodox sunt elaborate de către MEN în colaborare cu Patriarhia Română şi cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi sunt aprobate potrivit legii.


Manualele de religie – cultul ortodox sunt avizate de Patriarhia Română şi se aprobă conform legii.

În privinţa învăţământului teologic ortodox, protocolul prevede că facultăţile şi departamentele de teologie ortodoxă (din cadrul altor facultăţi cu domenii înrudite) se înfiinţează, se restructurează în alte forme de învăţământ superior, îşi restrâng activitatea sau intră în lichidare potrivit prevederilor legale în vigoare. Aceste modificări se fac la solicitarea ierarhului, aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi de Senatul universităţii, cu respectarea autonomiei universitare.

Ocuparea unui post didactic în cadrul unei facultăţi sau departament de teologie ortodoxă se face cu avizul scris al ierarhului. Înscrierea la facultăţile de teologie ortodoxă se face de asemenea pe baza avizului scris al ierarhului. Retragerea avizului se aplică studenţilor care se fac vinovaţi de abateri grave de la morala şi doctrina cultului, după consultarea consiliului facultăţii de teologie. În aceste situaţii, exmatricularea studenţilor va fi pusă în aplicare de către conducerea universităţilor. Admiterea în aceste facultăţi şi durata studiilor vor respecta reglementările din învăţământul superior de stat, cu păstrarea specificului bisericesc, care presupune ca durata specializării Teologie Pastorală, pentru studii universitare de licenţă, să fie de patru ani.

Necesarul de şcolarizare pentru anul I, specializarea Teologie Pastorală, este stabilit anual de către Patriarhia Română şi se comunică Ministerului Educaţiei Naţionale. Necesarul de şcolarizare pentru celelalte specializări este stabilit, de comun acord, de Patriarhia Română şi instituţiile de învăţământ superior, în limita cifrei de şcolarizare aprobată de Guvern.

Cadrul legislativ pe care se fundamentează protocolul este format din Constituţia României, Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, Legea 53/2003 – Codul Muncii, Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, Hotărârea Guvernului nr. 185/2013 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei Naţionale, se mai spune în comunicatul MEN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.