„Auăleu”, teatrul independent care creează dependență. Ce eveniment special aniversează actorii nonconformiști

„Auăleu”, teatrul independent care creează dependență. Ce eveniment special aniversează actorii nonconformiști

0
DISTRIBUIȚI

Circus-Mundi1

De fix nouă ani, un grup de tineri actori din Timişoara demonstrează zi după zi că se poate face teatru, cu succes, şi în garaj, și în curte, și într-o cameră de bar, și în afara ”cutiei italiene”. Ei formează Teatrul Auăleu, care azi tocmai a împlinit nouă ani de existență.

La nouă ani de existență, cei de al Auăleu au avut surpriza să primească rezervări la spectacolul Circus Mundi, programat în seara zilei de marți, fără să îl anunțe.

Ovidiu Mihăiță, unul din actorii care a pus bazele teatrului Auăleu spune că un astfel de demers e important pentru oamenii acestui oraș care se constituie într-un public, iar dovada stă în faptul că o formulă teatrală de tipul acesta funcționează cu succes deja de atâția ani. ”Cred că e important că tot mai mulți oameni din alte orașe vin să ne vadă spectacolele. Acesta este turism cultural. Mai cred că e important să nu uităm visul de la care am plecat; e important să nu facem compromisuri, e foarte important”, a declarat Mihăiță.

Trupa de actori nonconformişti s-a închegat în 2005 şi și-a format, rapid, un public fidel.


Repertoriul lor cuprinde câteva piese perfecționate de la o reprezentație la alta. Cel mai ”vechi” spectacol al trupei numără sute de reprezentaţii – Stăteam întinși pe pat. „E un spectacol făcut cu 300 de lei, iar în primii doi ani în care l-am jucat erau trei oameni care mergeau prin ţară: doi actori şi un luminist”, povestea într-un interviu Ovidiu Mihăiță.

Categoric, oricare din actori, luați împreună sau separat, ar fi câștigat mult mai bine dacă s-ar fi angajat la un teatru de stat. Au refuzat din start. La fel cum au refuzat cenzura oferită sub forma unui premiu în bani, câștigat recent la București.

Iniţial, trupa s-a numit „Auăleu – teatru de garaj şi curte“, numele fiind dat de locul în care erau pregătie și prezentate spectacolele, respectiv curtea și garajul unor prieteni, pe strada B.P.Hașdeu. După doi ani teatrul s-a mutat. Acum funcționează pe strada Zoe într-o casă veche, rupt parcă din Alice în Țara Minunilor.

În perioada următoare trupa va juca în alte locuri din țară. În paralel, se ocupă de organizarea Antagon festival, la Timișoara, eveniment teatral care va avea loc între 1 și 8 iunie.

Sursa foto: Mihai Surdea

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.