Ciprian Mihok: „Ne ocupăm primordial de interesul pacientului şi de sănătatea sa...

Ciprian Mihok: „Ne ocupăm primordial de interesul pacientului şi de sănătatea sa !”

0
DISTRIBUIȚI

 

mihok 1

– D-le CiprianMihok, sunteţi preşedintele Patronatului Farmaceutic Banat. Care este menirea acestei asociaţii ?

– Patronatului Farmaceutic Banat fost înfiinţat ca un gest manifest la adresa birocraţiei sistemului de asigurări de sănătate care în anii 2007-2008 promova discreţionar şi injust o politică aproape de exterminare faţă de farmaciile independente. O revoltă la sistemul prost gândit, prost gestionat şi ultra centralizat. A pornit ca o iniţiativă a mea prin care am ales să lupt cu sistemul pentru apărarea unor drepturi care în final erau ale pacienţilor. Astăzi reprezentăm 55 de farmacii independente din judeţul Timiş şi pe toţi pacienţii care trec pragul acestora în fiecare zi.

– Astăzi care este problema ? Relaţiile cu instituţiile s-au normalizat şi există şi resurse. Totuşi aveţi teme de nemulţumire.

– Nici atunci, nici acum şi niciodată nu voi fi de acord să stau pasiv când văd că accesul bolnavilor la medicamente este îngrădit sau limitat prin „grija” birocraţilor.


De 5 ani sunt preşedintele Patronatului Farmaceutic Banat şi din această postură voi sta ca un ghimpe în coasta responsabililor din sistem. Acum am în vizor lista medicamentelor gratuite şi compensate. Este o temă de nemulţumire majoră.

– Lista gratuitelor şi compensatelor este în dezbatere şi încă nu are o formă definitivă.

– De 7 ani este tot în dezbatere. În toată această perioadă a fost permenent redusă, amputată, elaborată, modificată şi este în continuare nefinalizată. Personal cred că aici vorbim de incompetenţă, rea voinţă şi dezinteres, pe lângă birocraţie. Durerea mare este că în final are de suferit pacientul care are acces limitat la tratamente moderne şi eficiente.

– Lista medicamentelor este singura problemă din sistem ?

– Nici vorbă. Sistemul în sine e o problemă ! România nu are o politică, nu are o direcţie clară de acţiune în domeniul sănătăţii. Reformele au fost doar nişte palide încercări de a limita dezastrul din sistem. Lista medicamentelor gratuite şi compensate este o temă pe domeniul meu de competenţă şi al Patronatului Farmaceutic Banat. Mi se pare potrivit să vorbesc cu prioritate despre ceea ce ştiu cel mai bine, despre lucrurile de care mă lovesc în fiecare zi.

– Aveţi vreun mesaj pentru responsabilii din sistem ?

– Le spun „specialiştilor” din sistem că nu vor scăpa uşor. Eu şi colegii mei avem o misiune şi nu ne abatem de la scopul final: acela de a ne preocupa primordial de interesul pacientului şi de sănătatea sa !

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.