Elevii pot intra în continuare la liceu chiar și cu media 2,...

Elevii pot intra în continuare la liceu chiar și cu media 2, deși s-au reînființat școlile profesionale

0
DISTRIBUIȚI

evaluare-nationala

Ministerul Educației Naționale a reînființat școala profesională cu o durată de trei ani. Astfel, din toamna acestui an, copiii care nu doresc să meargă la liceu, ci să învețe o meserie după ce termină clasa a VIII-a se pot înscrie direct la o clasă profesională.

În ultimii ani, pentru că elevii se puteau înscrie în învățământul profesional abia din clasa a X-a, toți copiii, indiferent că obțineau la Evaluarea Națională media 2 trebuiau să urmeze clasa a IX-a la liceu.


Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Timiș, se pare că acest lucru se va întâmpla și în anul școlar următor, și asta pentru că Ministerul Educației nu a prevăzut în metodologie nicio limită de medie pentru înscrierea la liceu.

“Nu există nicio reglementare care să prevadă faptul că dacă un elev nu a obținut media 5 la Evaluarea Națională nu poate merge la liceu. Mai mult, media cu care se va intra în clasa a IX-a probabil va fi mai mică pentru că s-a modificat și sistemul de calcul. Astfel, vom auzi că s-a intrat la liceu nu cu medii de 3,5, ci chiar de 2,5. Sperăm ca din anul viitor se va clarifica media minimă cu care să se poată merge la liceu”, a precizat, astăzi, Francisc Halasz, inspector școlar adjunct în cadrul ISJ Timiș.

Înscrierile în învățământul profesional au început deja de ieri, dar elevii sunt obligați și să susțină Evaluarea Națională pentru a putea fi admiși. În județul Timiș au fost formate 27 de clase profesionale. Chiar dacă se vor înscrie la o școală profesională înainte de a susține probele Evaluării Naționale, elevii au posibilitatea de a se răzgândi și pot opta pentru o clasă de liceu, doar dacă își retrag dosarul de înscriere pentru învățământul profesional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.