Foștii deținuți recidivează și din cauza societății care-i marginalizează. Cum vor două...

Foștii deținuți recidivează și din cauza societății care-i marginalizează. Cum vor două asociații să-i ajute pe copiii internați la Centrul de Reeducare Buziaș

0
DISTRIBUIȚI

large_image_11778

La Centrul de Reeducare Buziaș sunt internați aproximativ o sută de minori, fete și băieți. Marea majoritate a acestora provin din medii sociale defavorabile astfel că, după ce sunt eliberați, din cauza faptului că sunt marginalizați, o bună parte dintre minorii și tinerii internați în centrele de reeducare din întreaga țară ajung după gratii, într-un penitenciar. Potrivit statisticilor, 60 % din totalul deținuților minori și tineri recidivează.

Pentru a schimba mentalitățile oamenilor, Fundația Policy Center for Roma and Minorities, în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor și Asociația Culturală Macaia, a câștigat un proiect finanțat cu bani de la norvegieni, în valoare de aproape 75.000 de euro.


Astfel, timp de 18 luni, ușile Centrului de Reeducare Buziaș vor fi deschise pentru toți cei care doresc să dea o mână de ajutor acestor mici infractori de a se reabilita. “De asemenea, voluntarii implicați în proiect vor cunoaște realitatea din penitenciare, vor putea să stea de vorbă cu tinerii instituționalizați. Nici nu vă imaginați ce drame sunt în spatele oricărui tânăr care ajunge la închisoare. Proiectul reprezintă și un îndemn la toleranță și antidiscriminare”, a precizat, astăzi, la Timișoara, Dana Cenușă, reprezentant al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Florin Șerpe, directorul Centrului de Reeducare Buziaș, a ținut să precizeze în cadrul conferinței de lansare a proiectului că există prea puțini profesori care se se ocupe de tinerii internați, astfel că ar fi de real ajutor sprijinul unor voluntari dispuși să-i învețe pe cei internați să scrie sau să citească. De asemenea, în interiorul centrului vor avea loc workshop-uri artistice sau sportive la care vor participa echipe mixte de deținuți și voluntari, cum sunt atelierele de pictură, de fotografie sau cursuri de actorie.

Potrivit statisticilor, peste 50 % dintre minorii și tinerii din sistemul penitenciar românesc sunt analfabeți și semianalfabeți, provin din familii sărace și sunt condamnați pentru furt sau tâlhărie, fapte pe care le-au comis, de cele mai multe ori, pe fondul consumului de droguri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.