Începe cel mai mare festival de teatru din Timișoara, care va avea,...

Începe cel mai mare festival de teatru din Timișoara, care va avea, în premieră, două secțiuni. Vezi programul evenimentelor

0
DISTRIBUIȚI

IMG_6531

Miercuri se dă startul Festivalului European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR), care se va desfăşura, în orașul de pe Bega, în două etape: 14-18 mai şi 10-17 iunie.

„Festivalul din acest an propune spectatorilor săi, poate mai insistent decât oricând, să stea puțin și să privească în jur. Aceasta este miza spectacolelor programate în Festival: să reflecte lumea de astăzi, cu poveștile ei, cu speranțele ei, cu injustițiile ei, cu formele ei de comunicare, cu întrebările și cu încercările de răspuns pe care le dă societatea provocărilor pe care le întâmpină, într-o identitate europeană din ce în ce mai scindată, din ce în ce mai pusă la încercare”, spune Ada Hausvater, directoarea Naționalului timișorean.

Organizat de către Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, cu sprijinul Ministerului Culturii, al Primăriei şi al Consiliului Local al Municipiului Timişoara, cărora, anul acesta, li s-au alăturat Institutul Cultural Român şi UNITER, Festivalul propune la ediţia 2014, o premieră: cele două module de spectacole, care fac parte tradiţional din eveniment, şi anume: Festivalul Dramaturgiei Româneşti (FDR) şi Festivalul European al Spectacolului (FEST), vor fi prezentate în două perioade diferite. Selecţia spectacolelor a fost realizată de către criticul de teatru Oana Borş.

FDR

FEST-FDR2014 se deschide, miercuri, 14 mai, ora 18.00, cu A fost odată la Timişoara, de Peter Kerek, „o poveste despre oameni și despre cum acești oameni sunt, individual și în interiorul legăturilor lor de sânge, o proiecție fidelă – deși subiectivă și la scară redusă – a istoriei mari”, montată de Naționalul timișorean.

Mai departe, spectatorii vor putea vedea spectacolele: Nu ne-am născut în locul potrivit de Alice Monica Marinescu şi David Schwartz, regia David Schwartz (Asociaţia O2G Bucureşti, spectacol câştigător al premiului Talking about borders); Solitaritate, un spectacol de Gianina Cărbunariu (Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu); Green Hours! Best of.


show teatral site-specific serial
de Maria Manolescu şi Peca Ştefan, regia Andreea Vălean (dramAcum şi Teatrul Luni de la GreenHours Bucureşti); Tipografic majuscul, un spectacol de Gianina Cărbunariu (Teatrul Odeon Bucureşti); Carpathian Garden un spectacol deRadu Iacoban (Godot Café-Teatru Bucureşti); Bucharest Calling de Peca Ştefan, regia Andi Gherghe (Studio Yorick Târgu-Mureş); Punct triplu, un spectacol de Bogdan Georgescu (Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Liviu Rebreanu” şi Colectiv A Cluj); Efectul genovese de Alina Nelega, regia Gavril Cadariu, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Liviu Rebreanu” (Secțiunea FDR); Dontcrybaby de Catinca Drăgănescu și Eugen Jebeleanu, regia Eugen Jebeleanu (Teatrul Luni de la GreenHours și Compagnie 28); Sânziana şi Pepelea de Vasile Alecsandri, regia: Alexandru Dabija (Teatrul Naţional din Cluj); Pisica verde de Elise Wilk, regia Cristi Juncu (Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” București); Dreaming Romania de Mihai Pintilei-Jabeniţan, creație colectivă (Asociaţia Centrul Mutimedia Teatru Fix, Iaşi); Cabaretul cuvintelor de Matei Vişniec, regia Ștefan Iordănescu (Teatrul Naţional Timișoara).

FEST

A doua componentă importantă a Festivalului, FEST (Festivalul European al Spectacolului), e programată în perioada 10-17 iunie. Publicul se va putea bucura de spectacole de teatru în aer liber, spectacole de teatru-dans, performance-uri, concerte. Sunt invitate trupe din Franţa, Italia, Brazilia, Spania, Polonia etc., alături de artiştii români.

Programul complet al evenimentelor poate fi consultat pe site-ul Teatrului Național Timișoara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.