Trei spitale din Timișoara testează dosarul electronic de sănătate. De când vor...

Trei spitale din Timișoara testează dosarul electronic de sănătate. De când vor fi medicii obligați să-l utilizeze și ce date conține

0
DISTRIBUIȚI

dosar-sanatate-2_93771300

Fiecare român va avea propriul dosar electronic de sănătate, după ce Casa Națională de Asigurări de Sănătate a reușit să implementeze un proiect finanțat cu bani de la Uniunea Europeană, în valoare de aproape 20 de milioane de euro.

Dosarul electronic de sănătate, care este utilizat de la începutul lunii aprilie, poate fi accesat de către pacient în orice moment, de oriunde din lume, dosarul fiind inițializat automat la primul consult. În prima lună de utilizare a sistemului informatic, au fost inițializate peste 200.000 de dosare în întreaga țară, în proiect fiind incluse, pentru început, 50 de spitale, printre care și trei din Timișoara. Este vorba despre spitalul municipal, spitalul județean și Spitalul de Copii “Louis Țurcanu” din Timișoara.

În acest dosar electronic de sănătate vor fi introduse toate datele medicale referitoare la pacient: trimiteri, rețete, consultații medicale, diagnostice, spitalizări, astfel că pacientul nu va mai fi nevoit să se plimbe cu un teanc de documente la medic pentru a-i explica istoricul medical, ci toate aceste date vor fi disponibile în dosarul electronic de sănătate al pacientului.

Marius Filip, expert al CNAS, a ținut să precizeze, astăzi, la Timișoara, în cadrul unei conferințe de promovare a dosarului electronic de sănătate, la care au participat zeci de doctori din județ, că medicii nu vor avea obligații suplimentare.


“Dacă vom încărca cu date medicale acest dosar electronic de sănătate, vom avea și ce date să citim din el ca să tratăm corect pacienții. Medicii nu trebuie să facă nimic în plus față de ce făceau până acum. Orice medic are obligația de a completa o fișă de observație atunci când realizează un consult, doar că aceasta va fi întocmită electronic”, a explicat Marius Filip.

Potrivit acestuia, toți furnizorii de servicii medicale vor fi obligați să utilizeze dosarul electronic de sănătate începând cu luna iunie. Dosarul electronic este un sistem care colectează datele medicale despre pacienți, ce este folosit în acest moment de către medicii de familie pentru a introduce datele despre consultație, doar că sistemul va cuprinde și un portal pentru pacienți și unul pentru medici, unde se poate vedea istoricul medical. “În cazul în care ajungeți la Urgență, medicul respectiv care deschide dosarul va vedea că aveți, de exemplu, diabet, că luați anumite medicamente și la ce sunteți alergic și știe ce măsuri să ia”, a mai precizat Marius Filip.

Ce spun medicii de familie despre dosarul electronic de sănătate

Marinconi Marcu Flavia, medic de familie în Făget, este bucuroasă că dosarul electronic de sănătate poate fi utilizat, despre care spune că va fi benefic pentru pacient. “Dosarul electronic de sănătate este foarte bine primit și eu cred că sistemul îl va ajuta foarte mult pe pacient pentru că în momentul în care pacientul se va adresa la orice instituție sanitară, oriunde pe teritoriul țării, medicul respectiv îi va cunoaște toate antecedentele, starea prezentă și este foarte important în situațiile de urgență”, a precizat medicul de familie din Făget.

Portalul Dosarului Electronic de Sănătate este accesibil la adresa www.des-cnas.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.