Un timișorean este directorul unui nou departament al Agenției Spațiale Române. Care...

Un timișorean este directorul unui nou departament al Agenției Spațiale Române. Care este scopul proiectului

0
DISTRIBUIȚI

golcea-pop-anca

Agenţia Spaţială Română (ROSA), coordonatorul activităţilor din domeniul spaţial la nivel naţional, a inaugurat ieri Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială, înfiinţat pe baza unui parteneriat cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA). Biroul din România (ESERO) se alătură astfel unei reţele europene prezente în momentul de faţă în zece ţări ale continentului. Lansarea oficială a acestuia a avut loc în cadrul „Romanian Space Week”, o conferinţă ştiinţifică anuală, organizată de Agenţia Spaţială Română în perioada 12-16 mai.

Manager al biroului nou-înfiinţat este timişoreanul Virgiliu Pop (foto, centru), care are convingerea că România este o ţară cu un potenţial educaţional deosebit. „O dovadă sunt premiile obţinute de către elevii şi studenţii români la olimpiadele şi competiţiile internaţionale de ştiinţă, dar în acelaşi timp educaţia românească prezintă zone sensibile, în care îmbunătăţirile sunt absolut necesare pentru a diminua discrepanţa dintre elevii foarte buni şi cei mai puţin buni”, susţine Virgiliu Pop. „Vrem să retrezim în noua generaţie dorinţa de a deveni astronauţi, ingineri sau oameni de ştiinţă”, a adăugat el.

În urma invitaţiei primite din partea dr.


fiz. Marius Ioan Piso, director general al Agenţiei Spaţiale Române, la evenimentul de lansare al ESERO a fost prezent şi dr. Sandu Golcea (foto, stânga), profesor la colegiul timişorean C.D. Loga, implicat în derularea, cu succes, a unor proiecte spaţiale cu caracter educaţional. În cadrul conferinţei, el a susţinut o prezentare cu tema CanSat în România şi a proiectului „Ad Sidera” (Să privim stelele de aproape), pe care l-a pus în practică cu o grupă de elevi de la colegiile C.D. Loga şi N. Lenau.

Cum invitaţia s-a adresat, totodată, şi unui elev din instituţia de învăţământ în care a fost experimentat programul, exemplificările de bună practică a proiectului CanSat au fost prezentate de Anca Goldiş (foto, dreapta), elevă la colegiul C.D. Loga. Ea a participat, alături de alţi 32 de elevi, la acest proiect, care şi-a găsit aplicabilitatea practică în cursul săptămânii „Şcoala altfel”.

Scopul proiectului ESERO este acela de a folosi fascinaţia pe care o prezintă domeniul spaţial pentru a încuraja predarea şi învăţarea de materii STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) în şcolile europene primare şi secundare, astfel încât şi copiii din România să fie încurajaţi către o carieră în aceste domenii. De aceea, proiectul se va concentra mai ales pe pregătirea profesorilor din învăţământul preuniversitar, furnizând, totodată, resurse care pot fi folosite la clasă, iar domeniul spaţial va oferi elevilor o modalitate mult mai captivantă de a învăţa aceste meserii.

Prin intermediul biroului vor fi promovate la nivel naţional şi alte proiecte ESA, cum ar fi sateliţii educaţionali (CanSat) sau Mission X (Antrenează-te ca un astronaut), pentru a-i ajuta pe elevi să se familiarizeze cât mai mult posibil cu programul spaţial european şi cu importanţa acestuia pentru societatea modernă. Biroul recent înfiinţat beneficiază de suportul logistic al Agenţiei Spaţiale Europene şi va fi o interfaţă între comunitatea educaţională românească şi domeniul spaţial european, a cărui primă misiune este aceea de a investi în tinerele generaţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.