Cât mai are de așteptat Timișoara pentru un penitenciar în afara orașului....

Cât mai are de așteptat Timișoara pentru un penitenciar în afara orașului. Vezi ce spune directorul Ioan Băla despre proiectele de viitor

0
DISTRIBUIȚI

bala la pressalert live 2

De câțiva ani se vorbește deja despre necesitatea ca Penitenciarul Timișoara să nu mai stea în ”buricul târgului”, pe strada Popa Șapcă, ci deținuții să fie mutați în afara orașului. Directorul instituției, Ioan Băla, a explicat la PRESSALERT LIVE că a încercat să facă acest lucru, însă fără succes până acum.

Practic, penitenciarul dispune deja de un teren de nu mai puțin de 43 de hectare, primit de la Jandarmeria Română, dar nu are bani pentru a ridica o construcție. Spațiul de pe strada Popa Șapcă este de doar 2 de hectare, iar Ioan Băla a explicat că, dacă se vindea terenul, erau suficienți bani pentru construcție înainte de criza economică. „La vremea respectivă, vânzarea ne-ar fi permis să construim o nouă unitate fără bani de la buget, dar nu s-a dorit. E nevoie să existe o strategie la nivel de guvern. Am avut în lucru diverse strategii. Când ajung în evaluarea la Ministerul Finanțelor Publice sunt minunate, dar rămân la stadiul ăsta, de concepte”, a explicat Băla la PRESSALERT LIVE.

De fapt, Ministerul Justiției e „bun de plată” pentru că ține deținuții în închisori foarte vechi și mici.


„Orice persoană privată de libertate poate câștiga un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, deoarece fiecare deținut trebuie să aibă la dispoziție un spațiu de minimum 4 metri pătrați”, a dezvăluit chestorul Băla.

Chiar dacă până la construirea unui nou penitenciar va mai trece mult timp, pentru spațiile deținute de Administrația Penitenciarelor la Buziaș planurile de viitor sunt ceva mai aproape de realizare. „ Unul dintre proiectele pe care l-am propus administrației naționale este cel legat de folosirea spațiilor suplimentare pe care le avem la Buziaș, în imediata apropiere a centrului de minori, prin amenajarea unui spital penitenciar regional. Cele mai apropiate spitale pentru internarea persoanelor private de libertate le avem la 400, respectiv 450 de kilometri. Timișoara este un centru universitar, ar exista posibilitatea recurtării relativ ușoare a personalului medical. E o idee pe care am propus-o. În același timp, în parteneriat cu un ONG din Germania, tot în zona Buziaș, intenționăm să construim și să contribuim la funcționarea unui centru pentru protecția animalelor, a câinilor. Cei din Germania for finanța și coordona activitatea, dar penitenciarul va pune la dispoziție spațiile, clădirile, personal pentru întreținere. Intenționăm să organizăm și comunități terapeutice pentru reducerea agresivității prin folosirea terapiei prin animale”, a mai spus Ioan Băla.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.