LENE sau INCOMPETENȚĂ? Pro Democrația atenționează: „Un deficit de democraţie la nivelul...

LENE sau INCOMPETENȚĂ? Pro Democrația atenționează: „Un deficit de democraţie la nivelul comunităţii locale timişorene”. Ce au de ascuns aleșii locali și județeni

4
DISTRIBUIȚI

plen cjt  mic 2 p

Clubul Timişoara al Asociaţiei Pro Democraţia a realizat în perioada septembrie 2013-mai 2014 o evaluare a modului în care consilierii municipali din Timişoara şi consilierii judeţeni Timiş au raportat activitatea lor din prima jumătate a mandatului, respectiv anii 2012-2013. Potrivit preşedintelui Club APD Timişoara, Marius Matichescu, cadrul legal al acestei cercetări îl constituie un articol din Legea administraţiei publice locale actualizată în 2013, care prevede că „Fiecare consilier local, precum şi viceprimarul sunt obligaţi să prezinte un raport anual de activitate care va fi făcut public prin grija secretarului” şi o hotărâre a consiliului judeţean din 2011, prin care se aprobă cuprinsul raportului-cadru prezentat anual de consilierii judeţeni, cu referire la activitatea acestora (proiecte iniţiate, amendamente, întrebări şi interpelări, întâlniri cu cetăţenii, audienţe, delegaţii şi vizite, participarea la evenimente de interes public), care se aplică de la începutul anului 2012.

Un singur raport „public”

În urma demersurilor întreprinse de Asociaţia Pro Democraţia, a reieşit că pentru anul 2012 un singur consilier local a întocmit raport de activitate iar pentru anul 2013, nici un consilier nu s-a ostenit să facă acest lucru. „Pentru anul 2012 a depus raport de activitate domnul consilier Ruşeţ Vasile”, se precizează în răspunsul primăriei, iar acesta „a fost făcut public” în şedinţa consiliului local din februarie 2013. Nu apare însă şi pe site-ul primăriei, pentru a fi la dispoziţia unui număr cât mai mare de cetăţeni. „Pentru anul 2013, până în acest moment (26 martie 2013), consilierii locali nu au depus rapoarte de activitate” se specifică într-o altă adresă. Primăria a mai comunicat asociaţiei că rapoartele de activitate ale celor doi viceprimari, aferente anului 2013, au fost postate în luna februarie 2014 pe site-ul instituţiei. Pe pagina de internet a primăriei ele sunt însă de negăsit iar la adresa electronică indicată de primărie, apar doar direcţiile şi serviciile aflate în subordinea viceprimarilor şi, la fiecare dintre ele, capitolul corespunzător din raportul primarului pe anul 2013.

Publice şi… „nu prea”

CJT a prezentat o situaţie a rapoartelor de activitate ale aleşilor consilierilor judeţeni pe anul 2012, cu precizarea că „acestea sunt disponibile doar pe suport de hârtie şi pot fi consultate de cei interesaţi la sediul CJT…”. Cu alte cuvinte, nu prea sunt publice, accesul cetăţenilor de rând la aceste rapoarte fiind extrem de greoi, dacă nu de-a dreptul imposibil. Cristian Bratu, coordonator programe integritate publică al Club APD Timişoara, a declarat, pentru PRESSALERT.ro, că săptămâna viitoare va înainta o nouă adresă către CJT, prin care va solicita publicarea acestor rapoarte pe pagina de internet a instituţiei, după modelul declaraţiilor de venit şi interese, astfel încât să fie accesibile cetăţenilor interesaţi de activitatea celor aleşi să le reprezinte interesele. Cristian Bratu a mai precizat că, potrivit evaluării sale, media de depunere a rapoartelor aleşilor judeţeni pentru anii 2012 şi 2013 este de 80%.

În aşteptarea răspunsului

Asociaţia Pro Democraţia s-a adresat partidelor care au reprezentanţi în cele două consilii, cerându-le să interpeleze consilierii pentru a remedia această situaţie, deoarece „absenţa practicii de raportare a activităţii aleşilor noştri în faţa cetăţenilor – ale căror interese trebuie să le reprezinte, reflectă un deficit de democraţie la nivelul comunităţii locale timişorene”.


O altă solicitare a fost adresată Primăriei Timişoara, în sensul introducerii în textul regulamentului de organizare şi funcţionare a unei referiri exprese la obligativitatea raportării anuale a activităţii de către aleşii locali şi a fost sesizată instituţia prefectului, căreia i se solicită o verificare cu privire la respectarea prevederilor legii.

vasile ruset

Un singur consilier la apel

Consilierul municipal Vasile Ruşeţ se află la primul mandat, a candidat pe listele USL din partea PNL şi este preşedintele comisiei III pentru administrarea domeniului public şi privat, servicii publice şi comerţ, regii autonome şi societăţi comerciale. Este singurul care a depus un raport de activitate pentru o jumătate de an, oferind, într-un impecabil limbaj de lemn, o mostră despre felul în care un consilier municipal înţelege să-şi reprezinte concitadinii în organul legislativ local. Pe scurt, să fie prezent la diverse şedinţe şi întâlniri şi să vegheze la întocmirea riguroasă a hârtiilor care confirmă prezenţa la şedinţe a consilierilor, să mai discute cu unii şi cu alţii despre diverse probleme ale oraşului, unele fără nici o legătură cu atribuţiile comisiei pe care o prezidează, să fie mesagerul cetăţenilor întâlniţi ocazional prin cartiere pentru a informa primăria despre problemele acestora sau să facă figuraţie pe la diverse festivităţi. Cât despre vreo iniţiativă legislativă, amendament,  interpelare sau audienţe pentru cetăţeni, nici un cuvânt.

Din raportul de activitate depus de acesta aflăm, din start, că „mandatul de consilier local l-am început în Iunie 2012, prin depunerea jurământului în cadrul primei şedinţe de Consiliu Local…”. Un prim motiv de mândrie al consilierului Ruşeţ este acela că a participat la toate şedinţele de consiliu local, „ordinare (5), extraordinare (5) şi festive (1)” şi „chiar dacă nu am avut luări de poziţie în cadrul şedinţelor de plen, am avut numeroase discuţii cu membrii ai executivului privind prevederi ale proiectelor de hotărâre în pregătire, care au avut diverse teme (susţinerea activităţilor culturale, a celor sportive de masă, şi de performanţă, reparaţia/întreţinerea parcărilor, a zonei verzi şi a aleilor pietonale din oraş,etc.).

Preşedintele comisiei III ne asigură că a participat şi la toate şedinţele acesteia, unde a făcut „o riguroasă analiză a tuturor proiectelor de hotărâre… cerând lămuriri, atunci când a fost cazul, aparatului tehnic şi de specialitate din cadrul Primăriei” şi a colaborat îndeaproape cu „aparatul de specialitate din cadrul Biroului de Asistare a Consilierilor Locali pentru evidenţierea participării la şedinţe a membrilor comisiei, redactarea avizelor, a proceselor-verbale etc”. Ruşeţ a participat, de asemenea, la şedinţele AGA ale Colterm şi ADP şi la şedinţele consiliilor consultative de cartier din Mehala şi Plopi, „informând Executivul Primăriei privind problematica ridicată de către cetăţenii acestor cartiere ale Municipiului”. N-a lipsit nici de la întâlniri ale executivului CJT şi al primăriei „pentru dezvoltarea unor idei de proiecte, în parteneriat, pentru creşterea potenţialului economic al municipiului şi judeţului”, a participat la diverse întâlniri „în cadru organizat sau nu, cu cetăţeni ai oraşului, preluând anumite probleme şi aducându-le la cunoştinţa Executivului”. Şi, în sfârşit, a participat „cu implicare inclusiv în activităţi de organizare, la manifestările şi acţiunile din organizarea Consiliului Local sau la care Consiliul Local a fost partener (Zilele Oraşului, Bega Bulevard, Lansarea Municipiului Timişoara în cursa spre Capitală Culturală Europeană 2021, etc”.

 

4 COMENTARII

  1. Bine faceti ca prezentati publicului limbajul de lemn al “ alesilor”! Oameni despre care nimeni nu stie cum de au fost alesi ! Lipsiti de imaginatie, fara initiative personale ! Al caror principal merit este ca participa, constiincios, la sedintele pentru care i-au bani!

  2. pai bine Liana, un singur consilier a prezentat si tu de ala te legi in jumatate de articol? adica in loc sa critici in tot articolul pe cei care NU au prezentat NIMIC, tu il critici pe ala care a prezentat ceva… hai ca esti tare, esti intruchiparea proverbului: numai cine nu munceste nu greseste = nu au prezentat raportul, scriem 2 randuri… a prezentat raportul, scriem o pagina.

  3. Raspuns la intrebarea din titlu ,LENE sau INCOMPETENȚĂ? Raspuns:incompetenta !
    Raspuns la intrebarea lui don quijote :calitatea pe care o avem toti alegatorii.Alesii nu sunt intangibili.Ei trebuie sa dea socoteala in fata celor care i-au ales.Iar”aceasta doamna Liana Paun”ne arata noua prostimii „calitatile” celor pe care din prostie i-am ales.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.