LIVE TEXT Dan Diaconu rămâne viceprimar, după un CIRC fără precedent în...

LIVE TEXT Dan Diaconu rămâne viceprimar, după un CIRC fără precedent în consiliul local. Cine a trădat din PSD? GALERIE FOTO

DISTRIBUIȚI

SEDINTA DE CONSILIU LOCAL14_resize
Consiliul Local Timișoara este scena celei mai importante bătălii politice de la ultimele alegeri locale încoace – noua majoritate formată în jurul PSD a convocat plenul pentru a-l schimba pe liberalul Dan Diaconu, chiar de ziua lui de naștere, cu țărănistul Bogdan Herzog, în timp ce primarul Nicolae Robu a încercat să strice planurile social – democraților cu atacuri în valuri pe Facebook din Vietnam și Singapore, de unde s-a întors de abia ieri după amiază. După bătălii ale comunicatelor în care s-au folosit cuvinte grele și au existat inclusiv „pagube colaterale”, astăzi este bătălia decisivă a războiului pentru putere în Primăria Timişoara. Rămâi pe PRESSALERT pentru a afla evoluția evenimentelor, cât și cele mai importante informații și declarații.

UPDATE 12:39 Dan Diaconu rămâne viceprimar. I se cântă „La mulţi ani”. Scorul la vot 13 pentru schimbare, 1 împotrivă.

UPDATE 12:35 În sală au mai rămas 14 consilieri care votează dupa strigarea lui Cojocari, Țoancă cere ordine de la Dorel Cojan „că nu suntem în parlamentul din Singapore”. Alfred Simonis a fost prins în mijlocul liberalilor, care în frunte cu primarul Robu îl instruiesc cum să fie un bun politician şi să nu supravegheze cum votează colegii.

UPDATE 12:33 Se voteză. Primarul Robu stă ostentativ lângă masa de vot.

UPDATE 12:32 A început votul. 

UPDATE 12:30 Robu anunță că a cerut numărarea „ședința e nulă”. Țoncă revine în sală și spune că „după două ore de ședință mai mergem și noi la baie”.

UPDATE 12:28 În sală sunt doar nouă consilieri. „Dacă nu îndepliniți cvorulmul în două minute se suspendă ședința” spune Cojocari.

UPDATE 12:25 Grupurile PNL și PDL pleacă din sală şi ţărănistul Adrian Orza. Jichici „nu vom participa la această mascaradă și ne vom retrage” . Robu le bate obrazul pesediștilor că au ales ziua de naștere a lui Diaconu ca să îl schimbe „m-am lămurit sunteți în stare de orice”

UPDATE 12:23 Boncea și Herzog rămân consilieri locali în urma votului de la CLT.  Țoancă cere pregătirea buletinelor pentru schimbarea lui Diaconu

UPDATE 12:21 Jichici țipă la Țoancă „eu nu vă permit ca în consiliul local președintele de ședință să spună vă votăm cu nu”. Robu continuă „se vorbește la un volum care nu ne onorează”.

UPDATE 12:20 Cojocari le explică faptul că trebuie să voteze ca să ia act de excluderea din partid și implicit de pierderea calității de consilier.

UPDATE 12:15 Consilierii se ceartă dacă Herzog poate sau nu vota rămânerea sa în Consiliul Local Timişoara. Cojocari citește din lege interdicția.

UPDATE 12:11 În sala de consiliu a sosit liberal Marian Vasile care spune că demiterea sa din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş s-a făcut cu un viciu de procedură și că va acționa CJT în instanță.

UPDATE 12:08 Jichici către Simonis „dacă obţineţi de la PNL excluderea mea vă declar cel mai tare politician”.

UPDATE 12:07  Secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari „votul va fi deschis la vedere pentru cele două puncte”

UPDATE 12:04 Jichici ţipă din toţi rărunchii la Ţoancă ” nu poţi retrage tu nimic de pe ordinea de zi”. Robu anunţă că aşa noua majoritatea va face totul praf şi va retrage de pe ordinea de zi orice proiecte ale primarului.  Ţoancă ” dacă PSD sau PC iniţiază un proiect de lege să vă mutăm biroul pe lună permiteţi”. Robu „puteţi iniţia orice. Se elimină prin vot, nu se scoate de pe ordinea de zi”.

UPDATE 12:02 Grupul PNL a cerut demisia lui Bogdan Herzog pentru că întinează memoria lui Coposu. Ţoancă comentează „degenerează discuţia de parcă suntem la Chelsea cu Liverpool. Corado, te scot din sală dacă mai ţipi. Propune retragerea de pe ordinea de zi a eliberării din funcţian de consileri a lui Herzog şi Boncea”.

UPDATE 11:58 Secretarul Ioan Cojocari s-a lăudat că ştie limba română şi e bănătean. Acuzat de Jichici că face şuste, Cojocari a răspuns ” şuste şi mai bine. Bine, pretene!

UPDATE 11:57 Consilierul județean PNL Liviu Cocean a sosit în sala primăriei cu un tricou pe care scrie „fa-te frate cu dracu PSD ca să treacă Ponta”

UPDATE 11:53  Secretarul Cojocari „tot ce se întâmplă astăzi aici este anormal.


Citesc legile şi nu am ajuns la o concluzie legală”.

UPDATE 11:47 Corado Toader, membru PNŢCD şi fost consilier local, declară ” preşedintele Valentin Modovan nu are calitatea de a constata că membri mai sunt sau nu pn partid. Asta face partidul politic. Tot ce se hotărăşte astăzi nu va sta nici 24 de ore în picioare, în justiţie”. Toader avertizează că acceptarea lui Boncea şi Herzog că acesta este un abuz de putere.

UPDATE 11:45 Ţoancă ” îl asigur pe domnul primar că va avea sprijinul nostru indiferent de zi”.

UPDATE 11:42 Pedelistul Sandu Şefan anunţă că la Consiliul Judeţean Timiş nu s-a schimbat vicepreşedintele liberal. Aplauze frenetice în sală. Boncea primeşte un tricou pe care scrie că „nu negociem principii”. Dan Diaconu anunţă „majoritatea asta are un nume. Te termin. Ăsta a fost cuvântul care s-a rostit toată săptămâna. Majoritatea te termin are toate mijloacele pentru a constrânge, nu lasă oamenii să plece în călătorii de afaceri, scoate bolnavi din spitale”.

UPDATE 11:38 Bîrsăşteanu întreabă ” vreţi să refacem USL?” . Robu îi răspunde „dacă v-aţi simţit lezaţi, îmi cer scuze faţă de cei pe care i-am jignit. Când am spus ciumă roşie m-am referit la partidul care nu ne lasă să muncim, care împiedică proiecte, la partidul care m-a amendat că m-am legat de ţigani”.

UPDATE 11:34 Nicolae Robu „pe mine nu m-aţi adus dumneavoastră la putere. Opţiunea timişorenilor pentru democraţie e aceeaşi. S-au schimbat opţiunile pentru alegeri europarlamentare, aţi luat de zece ori mai puţin scorul meu”. Primarul a început să îşi înşire realizările de la Politehnică „aş putea să vă ţin o oră jumate”. 

UPDATE 11:30 Pesedistul Florin Bîrsăşteanu „am înţeles mereu că oamenii responsabili trebuie să se implice în politică. Să declari că suntem expresia ciumei roşii la 25 de ani de democraţie, când alternanţa stânga dreapta a dus la dezvoltare mi se pare extrem de mult. Să declari că vreme de 23 de ani nu s-a făcut nimic şi ai venit Dumnezeu pe pământ şi ai făcut tot mi se pare mult prea mult”.

UPDATE 11:28 Ţărănistul Flavius Boncea :”noi am făcut o alegere administrativă, nu pentru alegeri. Niciunul din noi nu îşi doreşte funcţii. S-a ajuns la un blocaj al oraşului”.

UPDATE 11:26 Ţărănistul Adrian Orza a declarat în plen că „s-a vorbit de foarte multe lucruri dar foarte puţin pentru oraş. Unii cred că e pentru prima dată. În acest consiliu local a mai fost o dată când nu au contat cetăţenii. S-au pus piedici, s-au făcut jocuri, s-au discreditat oameni. Clasa politică nu e inexistentă, ea nici nu există”. În vreme de Adrian Orza vorbeşte, primarul butonează telefonul, secretarul Cojocari vorbeşte la telefon, Radu Ţoancă mestecă gumă, iar viceprimarul Traian Stoia discută cu Ciprian Jichici

UPDATE 11:22 Pedelistul Sandu Ştefan ” la punctul trei spuneţi schimabrea. La punctul patru sugeraţi finalul unui vot. Aţi fost cu toţii de acord că nu se poate impune rezultatul unui vot. Nu e normal ca după 25 de ani să băgaţi pe gât hotărâri luate în birou”. Susţinătorii PSD au început să scandeze „PDL – DNA”.

UPDATE 11:20 Revoluţionarul Lucian Căldăraru: „O mostră de prostituţie politică. Hoţii strigă hoţii!”

UPDATE 11:18 Ovidiu Ciuhandu, PDL: „Este o altă mascaradă la care vom asista peste o lună de zile, din nou”. Sala ţipă PDL! DNA!

UPDATE 11:16 Ovidiu Ciuhandu, PDL: „Au fost ameninţati cu joburile. Constat că fiecare din noi suntem şantajabili de o anumită putere. Nu cred că vreunul din noi nu poate să ia locul lui Dan Diaconu Ceea ce se întâmplă aici întrece ceea ce a fost înainte de 1989”.

UPDATE 11:13 Ovidiu Ciuhandu, consilier PDL: „Îmi pare rău pentru mine şi ce cei 26 de consilieri. Nu aş fi putut să cred vreodată că doi oameni care cred că în ’89 au luptat pentru nişte idealuri şi nişte principii pot să cedeze atât de uşor la o funcţie de viceprimar”. Din sală se strigă tare „PDL – DNA!”.

UPDATE 11:09 Alfred Simonis, PSD: „Sunt făcute mişmaşuri”. În replică, Robu spune: „Cu ştirea mea, nu. S-a încercat. Eu am spus clar că nu se dau lucrări nimănui. La Timişoara se câştigă proiecte la preţuri foarte bune pentru primărie”.

UPDATE 11:07 Consilerul PP-DD, Petrică Folică: „Eu nu am ştiut de aceste opinii către Rusia. Mă retrag”. Folică părăsește sala.

UPDATE 11:04 Bogdan Herzog, PNȚCD: „Am făcut aceste declaraţii. Ele sunt articole în Vestul. Dar sunt scoase din context. Sunt pregătit să îl las în locul meu pe domnul Boncea”. Din sală se strigă: „Iuda!”

UPDATE 11:02 Ciprian Jichici: „Pe scena politică toată lumea a făcut alianţe cu toată lumea. Dar noi ne batem joc de votul timişorenilor. Înţeleg că pot să fac alianţe înainte de alegeri şi pot să mă aliez cu oricine. Nu înţeleg că pot să fac alianţe la mijlocul mandatului de o manieră pur oportunistă”.

UPDATE 11:00 Nistor Geană, consilier PC: „Scurt”. Jichici: ”Aveţi probleme cu lungimea, domnul coleg”.

UPDATE 10:58 Ciprian Jichici, PNL: „Dane, esti un fraier că nu ţi-au angajat familia la clubul de baschet, că nu ţi-ai angajat 40 de oameni la Colterm, că nu faci mânării cu terenurile Timişoarei, pentru că în loc să te ocupi de sforării politice ca un naiv ce eşti ai lucrat pentru oraşul acesta”.

UPDATE 10:55 Ciprian Jichici, PNL: „Îmi doresc să felicit PSD. Intraţi în istoria politicii din Timişoara. Aţi generat şi duceţi la bun-sfârşit cea mai penibilă şedinţă de plen din istoria Timişoarei”.

UPDATE 10:53 Bogdan Herzog, PNȚCD: „Eu am fost bursier în Statele Unite am participat la acest program am ieşit pe locul I pe ţară. Nu am cu ce să fiu şantajat. Am avut naivitatea sau curajul să îmi exprim deschis anumite puncte de vedere. Trebuie să avem o relaţie bună cu Rusia nu trebuie să fim duşmani. Cred într-o lume multimorală, dacă este incompatibil cu calitatea de viceprimar al Timişoarei, eu îmi asum”.

UPDATE 10:49 Bogdan Herzog, PNȚCD: „În cazul în care voi fi ales viceprimar voi fi o personă constructivă. Voi încerca să duc mai departe proiectele Timişoarei”.

UPDATE 10:48 De la microfon, Ciprian Mihok, liderul PNŢCD Timişoara spune că actul emis de Moldovan e un fals. Din sală aplauze, se strigă „Timişoara!”

UPDATE 10:46 Primarul Nicolae Robu: „Nu v-a mers. Justiţia şi-a făcut meseria şi am câştigat la ICCJ. Oricât încercaţi să umblați la organigramă, atribuţiile viceprimarului sunt stabilite de primar. Centrul de zi pentru voi, servicii persoane cu handicap. Sunt mai importante decât evaluările pe care le face pentru Rusia.Pe cine vreţi să schimbaţi pe domnul Dan Diaconu care a muncit pentru oraşul ăsta de dimineață până în noapte şi nu a scris corespondeţe pentru Vocea Rusiei. Domnul Diaconu va rămâne alături de mine”. Tinerii din nou aplaudă.

UPDATE 10:42 Nicolae Robu: „Robu sunt filogerman, filoamerican. Nu-mi doresc în echipa mea un om cu asemenea mentalitate. Vă atrag atenţia, tuturor colegilor, ce imagine veţi face Timişoarei. Nu cred că este întâmplător că o astfel de propunere vine de la PSD. La şase luni după ce eu am avut nişte afirmaţii la adresa ţiganilor, m-au amendat cu 2.500 de lei”. Din sală, tinerii cu tricouri galbene au izbucnit: „Jos comuniştii!” 

UPDATE 10:38 Nicolae Robu: „Suntem la 25 de ani de la Revoluţie unde oamenii şi-au dat viaţa pentru libertatea şi valorile democraţiei occidentale”.

UPDATE 10:34 Alfred Simonis, consilier PSD: „Cum poate cineva să propună ridicarea mandatelor unor consilieri fără a avea acceptul partidului. Râd şi curcile de noi”.

UPDATE 10:28 Telenovela țărăniștilor continuă. În timp ce Mihok susține că cei doi consilieri, Flavius Boncea și Bogdan Herzog sunt excluși, Valentin Moldovan a adus o hârtie prin care arată că aceștia sunt încă membri. „Este aici conducerea organizaţiei municipale a PNŢCD, care poate confirma excluderea celor doi. Domnul Moldovan poate nu ştia când a emis hârtia”, spune Robu. În replică, Boncea i-a spus: „Organizaţia municipală Timişoara este subordonată PNŢCD Timiş. Nu pot PNL cu PDL să excludă doi ţărănişti în condiţiile în care preşedintele confirmă apartenenţa. Și dacă această decizie este luată, ea nu este statutară. Am fost convocaţi la şedintă ieri şi am discutat cu conducerea. Cu cinci minute înainte de şedinţă am fost sunatd e domnul Moldovan care mi-a spus că această adresă este un fals. Cer consiliului local să nu voteze pentru un fals„. Un membru PNŢCD a vrut să îl împiedice pe omul de la tehnic să oprească microfonul.

UPDATE 10:25 Radu Țoancă: „Eu am o adresă în original din partea PNŢCD Timiş cu ştampilă semată de domnul Moldovan care atestă că domnii Boncea şi Herzog deţin calitatea de membri ai PNŢCD. Solicit scoaterea de pe ordinea de zi punctele prin care cei doi sunt excluşi

UPDATE 10:19 Schimbul dur de replici continuă. „Nu e de decât încă o ocazie prin care dumeavoastră, cei de la PSD, nu vă repectaţi cuvântul. Dacă vă respectaţi cuvâtul acceptaţi conducerea de către domnul Jichici. Dacă nici de data asta nu vă respectaţi cuvântul, atunci trebuie supus la vot”, a spus Robu. Social-democratul Florin Bîrsăşteanu i-a replicat: „Democraţia se bazează pe voturi, nu pe like-uri”.  Ioan Cojocari, secretarul pimăriei: „dacă nu vă respectaţi cuvântul, trebuie să supun la vot, eu sunt apolitic” Ovidiu Ciuhandu, consilier PDL: „Domnule secretar, haideţi să nu ne mai certăm a condus PNL, a condus PSD, e momentul să conducă PDL”. Prin supunere la vot şedinţa este condusă de Radu Ţoancă, cu 15 la 11 voturi.

UPDATE 10:14 Radu Ţoancă: „Domnul Jichici a condus şedinţele de plen trei luni, după care a venit rândul PSD”. La rândul său Jichici a spus : „vă rog nu mai dezinformaţi. Îi solicit public domnului secretar dacă vreuna din şedinţele din luna mai a fost legală. Cum v-aţi trezi dumnoavoastră secretarul consiliul local care dă avize de legalitate că tocmai astăzi trebuie ales un preşedinte”, a ţipat Jichici.

UPDATE 10:10 Haos la debutul şedinţei – alegerea unui preşedinte a debutat cu scandal. În vreme ce PSD a propus ca şedinţa să fie condusă de Radu Ţoancă, PNL nu a fost de acord. Robu a intervenit. „Niciodată de când sunt eu primar nici înainte nu s-a votat cine conduce şedinţa, ci s-a făcut în înţelegere. S-a decis de comun acord ca grupul format din PNL să alterneze la conducere”. După ce i-a spus că data trecută a condus Radu Ţoancă, Robu a cerut ca şedinţa să fie condusă de PNL. După ce Radu Ţoană a citit din regulement că şedinţa trebuie condusă în funcţie de ordinea mandatelor , Robu a sărit ca ars că trebuie respectată legea. Secretarul Ioan Cojocari a făcut ordine poftindu-l pe Ţoancă la locului lui, moment care a stârnit aplauze. „Domnule, secretar o să vă sancționez aspru, că până acum nu aţi supus niciodată la vot alegerea unui președinte de şedinţă, a spus Robu.

UPDATE 10:04 Nicolae Robu a intrat în ședință. Mai devreme, pedeliștii au ieșit din biroul primarului.

UPDATE 09: 54 Valentin Moldovan, președintele PNȚCD Timiș a transmis către CLT o adresă prin care confirmă că Flavius Boncea și Bogdan Herzog sunt, în continuare, membri ai PNȚCD Timișoara. Documentul poartă ștampila PNȚCDTimiș. plen UPDATE 09: 52 În viteză a apărut și europarlamentarul liberal, Cristian Bușoi, care a susținut că este posibil să vină la ședința de plen. În sală au mai apărut câteva zeci de tineri în tricouri galbene.

UPDATE 09:49 Titu Bojn, liderul PSD Timiș, a intrat pentru câteva secunde în sala de plen, afirmând aici totul este în regulă, am trecut doar să vă salut. Plec la județ să văd și acolo.

UPDATE 09:44 În sala de plen a intrat un grup de tineri social-democrați, care stau în picioare pentru că toate locurile sunt deja ocupate.

UPDATE 09:40 Președintele PNȚCD Timișoara, Ciprian Mihok, a confirmat că „i-am exclus din partid pe Bogdan Herzog și pe Flavius Boncea”

UPDATE 09:38 Președintele PNȚCD Timișoara, Ciprian Mihok, însoțit de Corado Toaderi și alți câțiva tineri au ieșit din biroul primarului Nicolae Robu, refuzând să facă orice fel de declarații. Aceștia au fost urmați de viceprimarul Dan Diaconu care a susținut că țărăniștii „au adus niște hârtii”. În acest timp, consilierul personal al lui Robu, Nicolae Chirilă, patrula între sala de plen și biroul lui Nicolae Robu.

UPDATE 09:23 În biroul viceprimarului, Traian Stoia, s-au adunat consilierii locali PSD; PP-DD, dar și cei de la PNȚCD. De asemenea, tot acolo este și liderul CJ Timiș, Titu Bojin.

UPDATE ORA 09.30 Ca niciodată, sala unde se desfășoară ședințele de plen ale Consiliului Local Timișoara este deja plină. Scaunele sunt ocupate în special de tineri, unii dintre ei fiind îmbrăcați cu tricouri galbene.

Foto: Adrian Pîclișan

5 COMENTARII

  1. De ce nu l mai schimbati si pe CAPRARIU IOAN de la CASA JUDETEANA DE PENSII TIMIS ca de 35 ani e pe postu de director . De ce nu promovati tineri cu potential si sa scapati institutia de el ca e un om fara caracter traseist politic favorizeaza doar cercu lui de rude si prietene ssa nu le zicem mai mult .Astept schimbarea !

  2. Pierd PLNistii puterea,puterea de a face bani pentru partid!!!acest PNL nu este cel a lui Coposu ci al hotilor de la Politehnica!!!!rusine Robule de cine te-ai inconjurat!!!rusine

  3. Cum isi permit unii sa schimbe consilieri ALESI PRIN VOTUL CETATENILOR? Functia de viceprimar nu se obtine prin vot, deci el poate fi schimbat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.