Muzică de suflet, în scop caritabil, pe scena Filarmonicii. Cum a fost...

Muzică de suflet, în scop caritabil, pe scena Filarmonicii. Cum a fost la a zecea ediție Timișoara Gospel Project GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI

 

Gospel-6854

Peste 900 de spectatori au asisat sâmbătă seara la concertul caritabil „Oh Happy Day!” oferit de Asociaţia Culturală TGP şi Filarmonica „Banatul” din Timișoara. Anul acesta a avut loc ediţia jubiliară de 10 ani a Timişoara Gospel Project, proiect aflat în parteneriat cu Filarmonica „Banatul”. 120 de corişti amatori au cântat 14 piese, de tip gospel simfonic, acompaniaţi de orchestra Filarmonicii. În timpul concertului s-au făcut donații pentru Centrul de Îngrijire Paliativă de tip Hospice „Casa Milostivirii Divine”, singurul de acest gen din vestul ţării.

Ora 19.10. În fața Filarmonicii un grup de oameni așteptau. Alți trei se îndreptau în pas domol către clădire. Sala Capitol era goală. Pe scenă, 120 de coriști îl ascultau pe dirijorul Dominic Samuel Fritz care, după o ultimă repetiție, le-a oferit câteva sfaturi.

„Țineți minte! Voi cântați pentru public, nu pentru mine. Fiți zâmbitori, dansați. Pentru public, nu pentru mine, iar în pauză să vă odihniți. În 10 ani nu am mai avut un spectacol așa bine pregătit”. Dominic a venit din Germania special pentru acest spectacol, care a avut loc în seara meciului dintre Germania și Ghana. „Nu ne grăbim, chiar dacă nu mai apuc să văd meciul”, a spus, cu o notă de umor, dirijorul.

Peste 10 minute s-au deschis porțile Filarmonicii Banatul. „Hai mai repede să prindem loc”, îmi trece razant pe lângă ureche. Se strânge lumea. Câțiva copii fugeau dintr-o parte în alta nu care cumva să se piardă de părinți. Ulterior au ocupat rândurile din față. „Dacă stai cuminte îți dau ceva” spune tare o bunicuță către nepoata sa, după care scoate din buzunar o bomboană.

Spre mijlocul Sălii Capitol șase scaune erau ocupate de surorile de la Centrul de Îngrijire Paliativă de tip Hospice „Casa Milostivirii Divine”. Stăteau liniștite cu mâinile pe genunchi și așteptau să intre corul din care face parte și sora Terezita. Cu câteva minute înainte de ora 20.00 a intrat în sală orchestra Filarmonicii „Banatul”. Automat s-a declanșat o explozie de aplauze. După câteva minute au intrat și coriștii. „Fetele pe partea stângă și băieții pe partea dreaptă” cum îi explica coordonatoarea concertului, Ildiko Csöke, unui corist înainte de spectacol.

Roșu și negru pe scena Sălii Capitol

Îmbrăcați în haine elegante roșii cu negru, coriștii intră în pași de dans și cu zâmbetul pe buze, semn că nu au uitat „indicațiile de regie” de mai devreme. Dirijorul Dominic Samuel Fritz se afla printre spectatori. Acesta urcă pe scenă la patru ace, cu cămașă neagră, sacou și un papion roșu. După prima cântare, Dominic ia microfonul pe care nu îl lasă din mână timp de patru minute.

„Nu îmi vine să cred că suntem aici, pentru că toată povestea asta a început în 2005 cu un pian și 10 oameni. În următorul an au mai venit 10 și tot așa”. Din sală – aplauze și urale. „Un alt motiv este acela că, fiind o ediție aniversară, suntem la Filarmonica «Banatul» alături de orchestra Filarmonicii”. Din sală – și mai multe aplauze.

În prima parte a concertului s-au cântat opt piese, printre care și binecunoscuta „You Raise Me Up”, fredonată și de spectatori. Energia emanată de cor, dar și de Dominic, îi molipsea pe oameni, care fie aplaudau, fie cântau, fie se mișcau în „ritmuri” gospel pe scaune. După cele opt piese a urmat o pauză de circa 10 minute, timp în care spectatorii au ieșit să ia o gură de aer. „M-am dus să-mi iau ceva de mâncare să rezist. Nu pot să ratez partea a doua”, a spus un tânăr care mușca cu poftă dintr-o felie de pizza.

După pauza de 10 minute, sala s-a umplut la loc.


Orchestra la locul ei, coriștii la locul lor, surorile pe rândul din mijloc și așa mai departe. Dirijorul apare de această dată într-o cămașă roșie, fără sacou și cu un papion negru. La balcon, alături de Ioan Gârboni, era viceprimarul Dan Diaconu, care gusta din plin gospelul. În ambele părți ale concertului s-a râs, s-a dansat, s-a cântat și s-a aplaudat.

„Au fost cele mai frumoase două ore din viața mea” a exclamat, la finele concertului, directorul Filarmonicii „Banatul”, Ioan Gârboni. Dan Diaconu a fost atât de încântat de rezultat încât le-a oferit celor de la Timișoara Gospel Project „cea mai mare distincție, atât pentru un spectacol frumos, cât și pentru un fenomen social”.

Concertul ia sfârșit după două ore și 14 cântări care au ținut publicul în priză până la ultimul acord. „M-am gândit că o să fie un concert de succes, așa că am pregătit și un bis”, anunță la microfon Dominic Samuel Fritz. După bis a mai urmat un moment în care s-au schimbat rolurile. Spectatorii au jucat rolul de cor și au cântat „dirijați” de Dominic o piesă gospel numită „Amen” ( Amin).

După reverenţele muzicienilor şi aplauzele furtunoase, coriștii s-au strecurat printre spectatori în ritmuri de dans, cântând o ultimă melodie. Nu a fost, însă, ultima, pentru că atunci când au ajuns pe holurile Filarmonicii au mai ținut un bis. Seara s-a încheiat la ora 22.30, pe fondul uralelor celor prezenți. „Și când mă gândesc să acest concert înălțător s-a realizat în doar o săptămână nu îmi vine să cred. Ciupește-mă să văd dacă e real”, a spus cu o voce încărcată de emoție Ildiko Csöke, coordonatoarea concertului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.