Ponta: Banii economisiţi prin retragerea militarilor din Afganistan, folosiţi pentru recompensarea lor

Ponta: Banii economisiţi prin retragerea militarilor din Afganistan, folosiţi pentru recompensarea lor

1
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1484693690">

militari afganistan aeroport

Fondurile din bugetul Ministerului Apărării care vor fi economisite prin retragerea trupelor româneşti din Afganistan vor fi folosite pentru mai buna pregătire, dar şi recompensare a militarilor, varianta fiind de majorare a veniturilor acestora, a declarat premierul Victor Ponta, scrie Mediafax. „Varianta nu poate fi decât de creştere a veniturilor pe care le au militarii noştri şi vorbesc de acele unităţi care s-au pregătit, au fost în prima linie în ultimii ani şi au o capacitate extraordinar de importantă şi recunoscută de aliaţii noştri. O să avem categoric, pentru 2015, cheltuieli mult mai puţine pentru că nu mai avem atâtea trupe în Afganistan. Cam 30% din bugetul Ministerului Apărării era dedicat operaţiunilor din Afganistan şi ideea este ca acei bani pe care îi economisim, nemafiind în teatrul de operaţii, să îi folosim pentru mai buna pregătire şi recompensare a militarilor noştri”, a spus Ponta.

Premierul s-a aflat, duminică, în Afganistan, unde a asistat la începerea procedurilor de retragere a trupelor româneşti. În ultimii 12 ani, România a participat la acţiunile NATO din Afganistan cu un efectiv total de 25.000 soldaţi. NATO a anunţat că, anul acesta, îşi va retrage trupele din Afganistan, după 2014 urmând să mai rămână doar o parte dintre soldaţii Alianţei. Astfel, majoritatea celor 50.000 de militari ai Alianţei vor părăsi Afganistanul până la sfârşitul anului, o retragere care generează temeri privind o nouă intensificare a violenţelor într-o ţară în care talibanii rămân puternici, în pofida celor 12 ani de prezenţă militară occidentală. La începutul anului, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă, a declarat că a fost aprobat un calendar de retragere a trupelor româneşti din Afganistan, care prevede ca, din luna octombrie, să mai rămână în această ţară doar circa 200 de militari care să se ocupe de instruirea armatei afgane.

„Planificarea pe care am aprobat-o şi în CSAT este de aproximativ 1.000 de oameni în Afganistan, astfel ca din octombrie încolo să rămânem doar cu, probabil, vreo 200 de militari, la nivel de instructori ai armatei afgane”, a spus Duşa.

 

1 COMENTARIU

  1. Asa face Ponta, bani pentru alegerile prezidentiale! Actiuni vindute la Electrica, banii ramin acolo, nimeni nu-i va controla; pentru retragerea militarilor , toti banii economisiti vor fi pentru recompensarea acestora. Eu, personal, nu cred aceste minciuni! Cine ii va controla? NIMENI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.