Primarul Nicolae Robu, pasibil de o AMENDĂ de până la 5.000 de...

Primarul Nicolae Robu, pasibil de o AMENDĂ de până la 5.000 de lei. De ce este acuzat că ar fi încălcat legea

0
DISTRIBUIȚI

plen-consiliu-localDemersul Clublui Timişoara al Asociaţiei Pro Democraţia cu privire la activitatea consilierilor locali în prima jumătate a mandatului, în legătură cu care au fost făcute publice mai multe analize, a avut un oarecare ecou, dar numărul consilierilor locali care au decis să respecte legea continuă să fie extrem de mic. Dacă pentru anul 2012 doar un consilier şi-a prezentat raportul de activitate, la ultima şedinţă de consiliu de la sfârşitul lunii iunie, pe ordinea de zi este consemnată depunerea rapoartelor de activitate ale consilierilor Vasile Ruşet, Adelina Târziu şi Nistor Pavel Geană, precum şi sinteza activităţii viceprimarului Traian Stoia. Nerespectarea legii a fost încurajată chiar de unul din consilieri, care a remarcat că aleşii nu pot fi pedepsiţi în vreun fel dacă nu-şi îndeplinesc această obligaţie.

Fără sancţiuni pentru consilieri

Prefectul judeţului Timiş, Eugen Dogariu, a avizat în scris consilierii locali încă din luna februarie că sunt obligaţi, potrivit legii administraţiei locale, să prezinte rapoartele anuale de activitate, care urmează a fi făcute publice prin grija secretarului. În adresa prefectului se precizează, de asemenea, că „primarul prezintă consiliului local, în primul trimestru, un raport anual privind starea economică, socială şi de mediu a unităţii administrativ-teritoriale”. Această adresă a fost adusă la cunoştinţa consilierilor în şedinţa de consiliu din luna februarie, ea fiind trecută pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei. Singurul comentariu la adresa prefectului a fost acela al preşedintelui de şedinţă, consilierul liberal Ciprian Jichici, care s-a mărginit să remarce că „în bunul spirit al legilor româneşti, legea prevede necesitatea depunerii raportului de activitate, nu precizează nici un fel de sancţiune în cazul în care acest raport nu este depus”. Aşadar, dacă pedeapsă nu e, nici obligaţia prevăzută de lege nu trebuie respectată. În ce priveşte obligaţia primarului de a prezenta consiliului local un „raport anual privind starea economică, socială şi de mediu a unităţii administrativ-teritoriale” care trebuie aprobat de consiliul local şi la care făcea referire adresa prefectului, aceasta a fost ignorată cu desăvârşire de colegul de partid al edilului.

Legea prevede amendă pentru primar

Atitudinea sa este cu atât mai curioasă cu cât în cazul primarului, legea administraţiei locale prevede că nerespectarea acestei obligaţii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei.


„APD Timişoara a adresat o solicitare de informaţii de interes public domnului Ioan Cojocari, secretar al CLT, în 2 iunie 2014, respectiv publicarea acestor documente şi concluziile analizei lor în cadrul plenului CLT, spre informarea cetăţenilor Timişoarei. Termenul legal de răspuns, conform legii, este de zece zile, dar a fost deja depăşit, fără să primim vreun răspuns” spune preşedintele Pro Democraţia, Marius Matichescu. Întrebat dacă a aplicat legea în cazul primarului, prefectul Eugen Dogariu s-a arătat, la rândul lui, îngăduitor şi a recunoscut că până la jumătatea anului, în pragul vacanţei de vară, nu a luat nici un fel de măsuri pentru respectarea legii: „N-am aplicat nici o amendă, urmează să analizăm situaţia pentru toate primăriile din judeţ. Nu sunt pe principiul de a da amenzi, legea se coroborează cu prevederile unei ordonanţe de guvern care prevede că, în prealabil, se pot da şi avertismente. Scopul este să apară raportul, nu să dăm amenzi”.

Cunoaşte prefectul legea?

Nici prefectul nu pare să cunoască însă prea bine legea administraţiei publice locale. El susţine că raportul la care se făcea referire în adresă este unul şi acelaşi lucru cu raportul de activitate. Acesta a fost postat pe site-ul primăriei dar cele două rapoarte sunt două lucruri total diferite. „Raportul de activitate se referă la ceea ce s-a făcut anul trecut, în timp ce raportul privind starea economică, socială şi de mediu este o analiză a situaţiei de la începutul anului. Legea spune clar că acest report se face la începutul anului şi pe baza lui – tot legea spune – primarul elaborează proiecte de strategii şi le supune aprobării consiliului local în primul trimestru. Un asemenea raport nu apare pe ordinea de zi a vreunei şedinţe din acest an, nici în primul trimestru, nici în cel de-al doilea” a remarcat reprezentantul Pro Democraţia, Cristian Bratu.

Cum urmează perioada de vacanţă a consiliului local, în cel mai fericit caz strategia pentru acest an ar putea fi aprobată abia la toamnă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.