UTIL Polițiștii de frontieră timișeni atrag atenția șoferilor asupra unui punct de...

UTIL Polițiștii de frontieră timișeni atrag atenția șoferilor asupra unui punct de legislație mai puțin cunoscut. Despre ce este vorba

11
DISTRIBUIȚI

vama stamora moravita mic  p

La punctele de trecere a frontierei din Timiș, nu de puține ori, sunt cetăţeni care se prezintă, pentru a intra sau a ieşi din ţară, la volanul unor autovehicule şi remorci care au montate plăcuţe cu numere de înmatriculare provizorii sau pentru probă, atribuite de autorităţile din Republica Federală Germania, cât şi cele de tip „P” eliberate de Ungaria. Aceste vehicule cu numere provizorii sau de probă pot fi introduse în România doar pe remorci sau trailere. Ele nu mai pot intra în țară pe roți, atrag atenția polițiștii de frontieră din Timișoara.

Polițiștii de frontieră timișoreni atrag atenția că aceste cazuri atrag răspunderea penală a conducătorilor auto. Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră reaminteşte care sunt prevederile legale în domeniu şi modul cum se efectuează formalităţile de frontieră pentru astfel de autovehicule. În conformitate cu art. 1 alin. (3), art. 82 alin. (2) şi art. 109 alin. (1) din OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, punerea în circulaţie şi/sau conducerea pe drumurile publice din România a unui vehicul pe care este aplicat unul din tipurile de plăcuţe menţionate mai jos, atrage răspunderea penală în conformitate cu prevederile art.


334 din Codului penal (punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat): plăcuţele cu numere de înmatriculare provizorii cu caractere de culoare neagră în care perioada de valabilitate este înscrisă în partea dreaptă pe fond galben, eliberate de autorităţile germane, cu care vehiculele pot circula exclusiv pe teritoriul Germaniei; plăcuţele cu numere de înmatriculare de tip „P” (probe) sunt atribuite de autorităţile maghiare societăţilor comerciale care produc, comercializează sau repară autovehicule şi nu autoturismelor pe care sunt aplicate, astfel că vehiculele în cauză nu sunt înscrise în circulaţie în Ungaria. Plăcuţele cu numere de înmatriculare profesionale (de garaj) eliberate de autorităţile germane sunt valabile pe teritoriul altui stat doar în baza unui acord bilateral încheiat între cele două state, iar între România şi Germania nu este încheiat un astfel de acord.

Cei care circulă cu astfel de mașini riscă dosar penal pentru că folosesc vehicule oficial neînmatriculate. ”Prin excepţie, se va permite intrarea sau ieşirea în/din ţară autovehiculelor sau remorcilor, în condițiile de înmatriculare respective, doar dacă sunt transportate în mijloace de transport (remorci, trailere, etc.)”, atrage atenția Mihaela Leș, ofițerul de presă al Poliției de Frontieră Timișoara.

11 COMENTARII

  1. Totusi in tara asta toata lumea isi da cu parerea in necunostinta de cauza de ce si numerele rosii de handler nemtesti care sunt asigurate si cu care poti circula in toata europa sunt supuse aceluiasi regim pacat ca dam legi ordonante dupa ureche fara pic de documentare

  2. Si de ce nu se poate incheia între România şi Germania un astfel de acord ca doar santem in UE si se spune ca legislatiile sant comune.Rspuns ? Simplu, ca sa ne sicanam si cu asta proprii cetateni si ca sa mai incasam niste amenzi aiurea.

  3. bai dar tantalai mai sunteti.
    nu ai voie cu numere galbene de 5 zile. ai voie doar cu numere rosii de 1/3 luni.
    de asemenea, numerele alea cu scris rosu si fara termen de valabilitate nu sunt bune, pt ca sunt numere de handler pe care ei le pun la masini cand umbla cu ele la service etc. nu e normal sa fie pe masinile celor care circula la noi in tara pt ca nu sunt numere de export.

  4. Gheorghe, sa te lamuresc. Romania si Germania sunt state membre ale Uniunii Europene, se aplica legislatia europeana, dar fiecare stat isi aplica propriile legi. Ca cetatean roman, cand esti in Germania (de exemplu), trebuie sa te supui legilor statului german. Un cetatean german venit in vizita in Romania, va respecta legislatia Romaniei. Cat despre amenzile de care amintesti, e greu sa respecti legislatia propriei tari? e greu sa admiti ca gresesti? Aaaaa… scuza-ma, esti Cetatean European si ai doar DREPTURI, nu si OBLIGATII.

  5. EU CONSIDER CA Nr DE ROSII DE DEALER GERMANE SUNT LEGALE IN TOATA EUROPA MAI ALES DACA ARE SI CARTE VERDE DE ASIGURARE CARE ARE TIPARIT TOATE TARILE SEMNATARE RECUNOSCUT SI INTERNATIONAL ASA SI (ROMANIA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.