AVERTIZARE a Guvernului de la Tripoli în privinţa „prăbuşirii statului” libian. SUA...

AVERTIZARE a Guvernului de la Tripoli în privinţa „prăbuşirii statului” libian. SUA şi-au evacuat întregul personal diplomatic din Libia

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-144998634">

rachete_libia_7fd11c3f5e

Guvernul de la Tripoli a avertizat vineri în privinţa „prăbuşirii statului” libian, în contextul în care capitala Libiei este afectată de 13 zile de lupte între miliţii rivale. SUA şi-au evacuat, sâmbătă, întregul personal diplomatic de la ambasada din Libia.

UPDATE 15:34 – SUA şi-au evacuat întregul personal diplomatic din Libia

Statele Unite şi-au evacuat sâmbătă întregul personal diplomatic de la ambasada din Libia, din cauza confruntărilor violente din capitală, au anunţat oficiali americani.

În contextul în care ambasa funcţiona cu personal redus, echipa rămasă a plecat către Tunisia la câteva ore după ce Guvernul libian a avertizat că există riscul „prăbuşirii statului”, în timp ce confruntări între miliţii rivale devastează Tripoli a 13-a zi consecutiv.

Explozii puternice au avut loc vineri dimineaţă la Tripoli şi coloane de fum s-au ridicat din mai multe locuri, potrivit unui jurnalist al AFP.

Într-un comunicat, Guvernul interimar libian a îndemnat din nou la încetarea luptelor, avertizând în privinţa „prăbuşirii statului”.

Guvernul a amintit că premierul Abdallah al-Theni a fost împiedicat de membri ai unei miliţii să ia avionul de la aeroportul militar din Miitiga.

Aeroportul internaţional de la Tripoli este închis din 13 iulie, când au început luptele, soldate cu cel puţin 47 de morţi şi 120 de răniţi, potrivit unui ultim bilanţ furnizat de Ministerul Sănătăţii.

Aceste confruntări, cele mai violente la Tripoli de la îndepărtarea de la putere a regimului lui Muammar Kadhafi, în 2011, au izbucnit în urma unui atac comis de o grupare armată alcătuită din combatanţi islamişti şi foşti rebeli din oraşul Misrata (la 200 kilometri est de Tripoli), care încearcă să-i alunge de la aeroport pe foştii rebeli din Zenten, vechi camarazi de arme.

Consideraţi drept aripa armată a mişcării liberale, foştii rebeli din Zenten (la 170 de kilometri sud-vest de Tripoli) controlează, de la îndepărtarea de la putere a lui Kadhafi, aeroportul din Tripoli şi mai multe obiective militare şi civile din sudul capitalei.

Foştii rebeli din Zenten sunt acuzaţi de rivali că au printre ei combatanţi şi ofiţeri din cadrul armatei fostului regim Kadhafi care ar fi participat la reprimarea revoltei din 2011.

Potrivit islamiştilor şi rebelilor din Misrata, este vorba de un conflict între „revoluţionari” şi „rămăşiţele fostului regim”.

Însă analişti libieni apreciază că aceste confruntări sângeroase fac parte dintr-o luptă între curente politice, după anunţarea rezultatelor alegerilor legislative din 25 iunie.

Potrivit unor aleşi şi observatori, liberalii ar fi obţinut mai multe mandate decât islamiştii, care de-acum încearcă să marcheze puncte pe plan militar.

În acest context, Consiliul de Securitate ONU a condamnat „violenţa (…) inacceptabilă, care nu trebuie utilizată pentru atingerea unor obiective politice”.

Vineri, Guvernul a anunţat că a înfiinţat o comisie care va avea sarcina de a intra în contact cu părţile aflate în conflict în vederea încheierii unui armistiţiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.