Consiliul de Securitate al ONU deplânge bilanţul victimelor din Gaza şi cere...

Consiliul de Securitate al ONU deplânge bilanţul victimelor din Gaza şi cere încetarea focului

0
DISTRIBUIȚI

palestina gaza israel

Consiliul de Securitate al ONU şi-a exprimat duminică seara „grava sa îngrijorare faţă de numărul tot mai mare de victime” în conflictul din Gaza şi şi-a reiterat apelul pentru „încetarea imediată a ostilităţilor”.

Într-o declaraţie citită de preşedintele Consiliului, ambasadorul rwandez Eugène-Richard Gasana, la încheierea a două ore de consultări cu uşile închise, cele 15 ţări membre cer o „revenire la acordul de încetare a focului din noiembrie 2012” între Israel şi Hamas.

Ei „cer respectarea legilor umanitare internaţionale, în special privind protecţia civililor” şi „subliniază necesitatea ameliorării situaţiei umanitare” în Fâşia Gaza.

La câteva ore după cel mai sângeros bombardament israelian din Gaza de la începutul conflictului, ei se declară „foarte îngrijoraţi de escaladarea violenţei” şi „salută eforturile Egiptului şi ale secretarului general al ONU (Ban Ki-moon) pentru ajungerea la un armistiţiu”.

Ban este în turneu în Orientul Mijlociu pentru a încerca să impulsioneze eforturile de mediere în conflictul dintre Israel şi Hamas.

În cursul consultărilor lor, ambasadorii celor 15 ţări au ascultat un rezumat al secretarului general adjunct al ONU pentru afaceri politice Jeffrey Feltman despre turneul lui Ban.

Potrivit diplomaţilor, Feltman a subliniat necesitatea de a „trata cauzele profunde ale conflictului pentru a se ajunge la o pace durabilă”.


El a pus accentul pe „enormele nevoi” umanitare, amintind că 83.000 de persoane au găsit refugiu în sediile Biroului Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi Palestinieni (UNRWA).

Potrivit ambasadoarei americane Samantha Power, încetarea focului nu trebuie însoţită de nicio condiţie şi „ar permite tratarea nevoilor umanitare urgente”.

„Prioritatea este oprirea imediată a tirurilor de rachetă şi a ofensivei israeliene”, a declarat în timpul consultărilor ambasadorul francez Gérard Araud, citat de diplomaţi. El a apreciat că Egiptul şi ONU au un „rol capital” în cadrul unei medieri.

„Gaza nu trebuie să fie nici o imensă ascunzătoare de arme nici o închisoare sub cer deschis”, a afirmat el.

Această reuniune de urgenţă a fost convocată la solicitarea Iordaniei, membră a Consiliului, în numele grupului arab, după un apel în acest sens lansat de preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.

Reprezentantul palestinian la ONU Ryad Mansour a cerut Israelului să „respecte apelul lansat de Consiliul de Securitate”, apreciind că este vorba despre un „test pentru Israel”. El a deplâns faptul că forul decizional al ONU nu a putut „adopta o rezoluţie care să condamne agresiunea împotriva poporului nostru”.

În cadrul reuniunii, ambasadorul israelian Ron Prosor a reafirmat în faţa jurnaliştilor că Israelul „are dreptul de a se apăra”. „Va fi calm în Gaza când va fi calm în Israel”, a adăugat el referindu-se la tirurile de rachetă ale Hamas împotriva Israelului. El a dezminţit, de asemenea, că un militar israelian a fost răpit de Hamas, aşa cum a afirmat mişcarea palestiniană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.