Copacii din Timișoara, „răniți” de șantiere. Ce diferențe a descoperit o asociație...

Copacii din Timișoara, „răniți” de șantiere. Ce diferențe a descoperit o asociație între spusele primarului și realitatea din teren GALERIE FOTO

1
DISTRIBUIȚI

salcie

Tăierea copacilor din mai multe zone ale oraşului i-a supărat foarte tare pe timişoreni, astfel încât, anul trecut, aceştia au ieşit în stradă pentru a-şi face cunoscută nemulţumirea. Protestele concitadinilor l-au indispus teribil pe primarul Nicolae Robu, care şi-a vărsat năduful pe Facebook iar cei care nu au fost de acord cu viziunea sa reformatoare în domeniul horticulturii au fost taxaţi drept „isterici”.

Pe acelaşi site de socializare, părerile edilului Timişoarei legate de plantarea pomilor şi estetica acestora au fost ridicate la rang de literă de lege: „Da, am tăiat un număr de copaci şi voi mai tăia dacă va fi cazul şi, cel mai probabil, va fi! Dar voi planta mult mai mulţi decât voi tăia! Şi nu voi planta puieţi, aşa cum acuză cei ce reacţionează isteric, nefiind capabili să înţeleagă că Timişoara are nevoie de modernizare şi neputând să-şi imagineze că mai există pe lume oameni responsabili şi de bună credinţă, care chiar vor să facă lucruri bune pentru concitadinii lor. Voi planta copaci deja crescuţi bine şi asta se va întâmpla cât de curând în premieră în cartierul Soarelui. Acest cartier va fi primul amenajat exemplar, iar după el urmează toate celelalte. Vom face Timişoara funcţională şi mult mai frumoasă, cu mult mai mult spaţiu verde şi mult mai mulţi copaci decât în prezent! Pentru a ne fi şi mai drag să trăim în ea! Garantez asta!”

Planurile vizionare ale primarului în sectorul amenajărilor peisagistice nu par să funcționeze așa cum ar trebui, şi asta chiar în zona Soarelui, în care domiciliază Nicolae Robu.


În afara faptului că, potrivit Agenţiei Judeţene de Protecţie a Mediului, primăria nu mai poate tăia copacii sănătoşi din oraş după bunul plac fără avizul acesteia şi în ciuda bilanţului excepţional prezentat de Nicolae Robu în urmă cu aproximativ două săptămâni – doar 200 de copaci tăiaţi şi 3.400 plantaţi – situaţia de pe teren arată cât de înşelătoare pot fi cifrele. O documentare făcută de Pro Democraţia în cartierul Soarelui înfăţişează o cu totul altă realitate decât cea prezentată de primar.

Pe strada Luminii (actuala Martir Vasile Balmuş), renovată în urmă cu vreo două luni, copacii au fost vătămaţi de utilajele cu care s-a lucrat pe o porţiune de aproximativ 30 de metri. Drept recompensă, la sfârşitul lucrărilor, muncitorii au fost răsplătiţi cu mici şi bere. Avântul horticol al primarului a eşuat şi pe Aleea Martir Eugen Nagy (fostă Farului), străduţă aflată în partea stângă a şcolii din cartier, unde nouă copaci au fost plantaţi pe rămăşiţele unei fâşii de pământ desfiinţate în urma lucrărilor de modernizare, între betoane sau tomberoane. Pe strada Azurului, nu mai puţin de 35 de copaci din categoria „deja crescuţi bine” fie nu s-au prins, fie s-au ofilit şi uscat înainte de vreme. Ei „decorează” peisajul în locuri în care prezenţa lor nu era deloc necesară, fiind plantaţi la umbra unor copaci bătrâni sau în porţiuni cu vegetaţie suficient de bogată. Şi zilele copacilor de pe strada Aştrilor par să fie numărate, căci, după toate aparenţele, fâşiile de pământ care susţin copacii ce formează o boltă de verdeaţă deasupra străzii şi care nu sunt deloc întreţinute, urmează a fi desfiinţate.

Nici palmierilor aduși anul trecut în centrul oraşului, un motiv de mare mândrie pentru Robu, în ciuda reacţiilor nervoase sau ironice ale unor timişoreni, nu pare să le meargă prea bine, căci în primăvară cei mai mulţi au reapărut cu frunzele îngălbenite şi ruginite.

1 COMENTARIU

  1. Un banc : Stiti care e deosebirea dintre un nebun si-un neurastenic? Nebunul zice: 2 ori 2 fac…5! Neurastenicul zice 2ori 2 fac 4, dar asa ma enerveaza!!!! Uite-asa me enerveaza si pe mine domnul nostru primar, cu atitudinea lui, cu cuvintele pe care le foloseste, nici nu gasesc un termen potrivit care sa-l descrie.
    Oricum, sa le fie rusine la toti care au hotarat si inca mai hotaresc taierea copacilor Timisorii. Copacii sunt o podoaba si una din marile calitati ale orasului, Timisoara este „ingropata” in verde si sper sa ramana asa!

    PS. In Piata Libertatii a lasat trei copaci… 🙁 rusine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.