Elevii vor fi studenți pentru două săptămâni. Ce proiect inedit se desfășoară...

Elevii vor fi studenți pentru două săptămâni. Ce proiect inedit se desfășoară la o universitate din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

universitatea de vest (1)

Elevii care au terminat clasa a XI-a devin studenți pentru două săptămâni. Este vorba despre proiectul West Summer University 2014 (WSU), pregătit de Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT). West Summer University este la a IV-a ediție și se desfășoară în perioada 23 iulie – șase august, perioadă în care elevii absolvenții clasei a XI-a vor experimenta viața de student.

Aproximativ 500 de aplicații au fost trimise, dar au fost aleși doar 180 de participanți, care provin din 28 de județe din țară. Pentru prima dată, la proiect vor participa și nouă basarabeni din Republica Moldova, datorită parteneriatului încheiat cu Organizaţia Studenţilor Basarabeni. Scopul principal al WSU este acela de a promova învățământul superior și vine în ajutorul elevilor care încă nu știu la ce facultate vor să meargă. Timp de două săptămâni, aceștia vor participa la simulări de cursuri, laboratoare, seminarii specifice anului I din cadrul celor 11 facultăți ale Universității de Vest.

„Aștept cu nerăbdare începutul acestui proiect atât de drag sufletului meu. Atât pentru elevi, cât și pentru organizatori, cred că acesta este cel mai frumos mod de a ne petrece două săptămâni din vacanță. Mediul universitar pe care îl vor putea observa direct îi va ajuta cu siguranță pe participanți în a lua o decizie corectă legată de facultatea la care se vor înscrie anul viitor.” a spus Mona Shirin Al-Ariqi, una dintre coordonatoarele generale ale proiectului.

Membrii OSUT au precizat că nu va fi neglijată nici educația non-formală. Participanții vor avea parte de o serie de traininguri, dezbateri pe diverse teme educaționale, competiţii, vizite la principalele obiective turistice din oraş sau de seri sociale şi culturale.


„Ştim cât de greu îi este unui elev să îşi contureze în minte o imagine clară şi reală asupra a ceea ce înseamnă studenţia, de aceea OSUT vine în sprijinul lor şi organizează deja de patru ani proiectul West Summer University, un proiect devenit tradiţional pentru organizaţie. Încercăm să îi obişnuim pe elevi cu toate aspectele vieţii de student, de aceea le-am pregătit un program variat. Sperăm ca această experienţă să însemne pentru ei un proces prin care s-au dezvoltat, şi-au descoperit pasiunile, şi-au dezvoltat cultura generală şi în urma căreia vor fi capabili să facă o alegere responsabilă pentru viitorul lor. De asemenea, sperăm să se molipsească cu «microbul» voluntariatului şi să îi regăsim în mişcarea studenţească în viitor.” a spus Vlad Cherecheș, președintele OSUT.

Programul West Summer University este unul variat. În data de patru august se va desfășura la Sinagoga din Cetate un concert-lecție al artistului Emil Kindlein, o proiecţie de film şi o dezbatere, organizate în parteneriat cu Centrul de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog al judeţului Timiş. De asemenea, participanții vor avea parte de o proiecţie de filme motivaţionale organizate în parteneriat cu Asociaţia Dreams for Life și desigur un mic joc, treasure hunt, prin care aceștia vor descoperi principalele obiective turistice ale orașului de pe Bega.

Principalul partener şi gazdă a proiectului este Universitatea de Vest din Timişoara, care susţine West Summer University încă de la prima ediţie. Primăria Municipiului Timişoara, Regia Autonomă de Transport Timiş şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Timiş susţin, de asemenea, buna desfăşurare a întregului eveniment.

Primul proiect de acest tip a fost iniţiat acum șapte ani de Organizaţia Studenţilor din Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, sub numele Junior Summer University, WSU fiind a doua universitate de vară pentru elevi din România. Pentru promovarea proiectului în rândul elevilor din România, principalul partener a fost Consiliul Naţional al Elevilor, dar s-a colaborat şi cu numeroase Inspectorate Şcolare Judeţene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.