Ia românească, prezentată în aplauze furtunoase. Printre „vedetele” paradei a fost și...

Ia românească, prezentată în aplauze furtunoase. Printre „vedetele” paradei a fost și o ie cusută acum 111 ani, la 25 de kilometri de Timișoara FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1659113706">

ie9

O spectaculoasă prezentare de ie românească a smuls ropote de aplauze din partea timişorenilor, cu ocazia aniversării unui an de existenţă a celor de La Căpiţe, evenimentul reuşind – aşa cum era de aşteptat – să stârnească curiozitatea multor spectatori.

Printre modelele prezentate s-au numărat cămăşi de ie din Ţara Zărandului sau din Ţara Pădurenilor, aceasta din urmă cusută în urmă cu aproape o sută de ani. De un deosebit interes a avut parte şi o ie din Banat cusută în 1903, într-un atelier la Murani (lângă Pişchia) unde mai există castelul familiei Andraşiu. Astfel de ii erau purtate de Regina Maria în întâlnirile de protocol, promovând identitatea românească. Printre obiectele vestimentare care au avut parte de aplauze consistente s-a numărat şi ia Măriei Lătăreţu şi o ie cusută în 1933 din borangic cu mătase scumpă.

Colecţia de ie a fost realizată cu sprijinul doamnei Leontina Prodan, cea care în urmă cu câţiva ani, a înfiinţat Asociaţia Culturală Tradiţii, Identitate, Succes (ACTIS), prin care şi-a propus să promoveze meşteşugurile şi arta tradiţională, dar mai ales costumul popular românesc.

Aniversarea a continuat cu un set susţinut de Electroclown, iar sâmbătă seara la faţa loculi mixează unul din cei mai carismatici DJ din Marea Britanie, Boca 45.

Foto: PhotoAddict

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.