Momente spectaculoase cu britanicul Neil Cowley şi legendarul Al Jarreau, în a...

Momente spectaculoase cu britanicul Neil Cowley şi legendarul Al Jarreau, în a doua seară de JazzTM GALERIE FOTO și VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

jazz tm 2014 ziua 2 (26)

Cea de-a doua zi a festivalului JazzTM, a adus în faţa timişorenilor strânşi în Piaţa Operei un spectacol de calitate, concertul susţinut de vedeta serii – legendarul Al Jarreau – fiind pe placul celor aflaţi la faţa locului.

În debutul spectacolului, timişorenii de la Blazzaj au reuşit să smulgă aplauze vii, echipajul de „jazzalb“ al cărui solist este Tavi Horvath fiind într-o formă de zile mari. Printre piesele interpretate de ei s-a numărat şi Ograda, al cărei mesaj face referire la reprezentanţii clase politice autohtone: „Odraselele porcilor au ajuns la putere/ Nimeni nu se aştepta ca acest lucru să se întâmple prea devreme/ Din ogradă porcării, orătănii”. Printre cei care au aplaudat această piesă s-a numărat şi primarul Nicolae Robu aflat, ca de obicei, în primul rând al zonei VIP.

Pentru mulţi melomani, highlight-ul serii a fost recitalul trio-ului britanic condus de pianistul Neil Cowley, fost component al celebrului grup britanic Brand New Heavies şi care a mai cântat şi alături de Gabrielle. Sosiţi în Timişoara după un concert susţinut în cadrul celebrului festival de jazz de la Montreaux, britanicii au oferit un spectacol de zile mari, printre piesele care au declanşat aplauze furtunoase numărându-se şi „His Nibs“, „hitul nostru care ne-a făcut celebri pentru o scurtă perioadă de timp, melodia aia pe care am interpretat-o în show-ul lui Jools Holland“ – după cum a spus Neil Cowley, pe scenă. Înainte de recital, acesta a gustat din ţuica românească, „pentru a alunga răceala“, după cum a precizat acesta.

Cunoscut (şi) graţie colaborărilor cu Adele, Stereophonics, Birdy, Emeli Sande sau Professor Green, Neil Cowley a acaparat atenţia melomanilor cu câteva compoziţii proprii maiestuoase, inclusiv de pe recentul disc al acestuia (Touch and Flee) şi a vrăjit audienţa alături de basistul Rex Horan şi tobarul Evan Jenkins.


„Mă scuzaţi că am o voce aşa mai joasă, sunt răcit. Astăzi sunt un fel de Tom Waits“, a declarat britanicul pe scenă, unde la un moment dat a remarcat (exact cum a făcut-o şi  Macy Gray la ediţia JazzTM de anul trecut), „care e treaba cu oamenii care stau pe scaune şi ceilalţi care se distrează?“. Recitalul Neil Cowley Trio a fost unul cât se poate de eclectic, fiind un amestec între Debussy şi Arcade Fire şi a fost răsplătit cu aplauze furtunoase la final.

Vedeta celei de-a doua seri, legendarul Al Jarreau a cântat şi câteva piese din următorul său album „My Old Friend: Celebrating George Duke” (care va apărea în 5 august). Motto-ul lui Al Jarreau – „Aduceţi-vă vecinii şi copii, Al cântă muzică din inimă“ – este unul cât se poate de elocvent. Cu o voce cât se poate de versatilă, legendarul solist de 74 de ani a avut mare succes printre spectatorii prezenţi la faţa locului şi le-a mulţumit în mai multe rânduri celor de la Blazzaj şi lui Neil Cowley pentru prestaţiile lor.

Pe parcursul show-ului, mulţumiri multe au mers şi către „Norbert“ (n.n. – Norbert Tako, de la Festivalul Plai, producătorii acestui festival) iar printre momentele de mare efect s-a numărat şi acela în care basistul Chris Walker a cântat alături de Al Jarreau. Dincolo de prestaţia artistică, americanul a oferit o călătorie fabuloasă în mai multe stiluri muzicale, iar momentele de improvizaţie ale acestuia au fost cât se poate de savuroase. Al Jarreau şi trupa sa formată din Joe Turano, Chris Walker, Mark Simmons, John Calderon şi Larry Williams au emanat tone de energie pozitivă şi au ridicat publicul în picioare.

Ultima seară a JazzTM-ului programează vineri 11 iulie, în Piaţa Operei, recitaluri cu Teo Milea (20.00), The Cat Empire (21.00) şi Anoushka Shankar (22.30).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.