Munca la negru, plătită cu bani albi

Munca la negru, plătită cu bani albi

1
DISTRIBUIȚI

mirela stoeac-vladutiSă mai discutăm despre derby-ul săptămânii, Ponta-Băsescu, în care portar a fost Irina Petrescu, este deja tardiv. Au fost emise sute de opinii, unele de-a dreptul geniale, s-au umplut paginile de ziare și cele de Facebook cu filme, poze amuzante și citate care vor deveni deja dictoane, așa cum au ajuns și „iarna nu-i ca vara” sau „haideți să-mi numărați ouăle”.

În discuții regizate, în studii pe care nu le-a văzut nimeni vreodată, problemele economice ale României sunt, spun politicienii noștri, din cauza muncii la negru. Adică de acolo, de unde onor statul nu poate încasa, nu își poate umple visteria, ceea ce e foarte grav, având în vedere că se apropie cel mai important scrutin electoral – alegerea președintelui. Nu îi interesează cum funcționează acest fenomen, de unde provin acești bani și cum intră din nou în fluxul economic, deoarece singura grijă a statului este să încaseze. Că nimic nu funcționează cum trebuie, că toți funcționarii se îngroapă (sau se acoperă?) cu hârtii, nu îi preocupă pe politicienii noștri. Nici pe cei de la cel mai înalt nivel, nici pe cei locali.

Dovada? Este la fiecare pas. De la buticarii unde, la primele ore ale dimineții, apar câțiva băieți amărâți să care lăzile cu fructe și legume, la lucrările de anvergură care se desfășoară, culmea, pe banii colectați din taxele și impozitele pe care numai fraierii au mai ajuns să le plătească în această țară.


Am trecut, în ultimele zile, pe lângă unele dintre șantierele deschise în Timișoara și am văzut o grămadă de copii „la cazma”. Sunt tineri la 15-16 ani, pe care, dacă îi întrebi ce vârstă au și de ce sunt acolo, între tranșeele citadine, în loc să fie la ore, speriați îți spun că au terminat liceul, că sunt majori și nu știu cum să se facă nevăzuți. Hăituiți ca niște animale de șefii lor ocazionali, plătiți cu sume infime, aceștia asigură forța de muncă brută pe șantiere. Astfel, firmele care execută lucrările își asigură câștiguri și de două ori mai mari, decât dacă ar angaja muncitori (majori) cu forme legale. Primăria plătește execuția și închide ochii la practicile ilicite ale acestor firme, ba chiar le decontează aceste ilegalități. Totul este să fim în grafic. Dacă vine primarul, să ne bucurăm, hora prieteniei să o facem printre halbe de bere și tăvițe de mici, că s-a mai finalizat o lucrare, realizările personale au crescut.

Cui îi pasă că mai pică zidul unei case, că acești copii petrec ore în șir în gropi pline de nămol și sapă, fără oprire, de parcă ar fi într-o cursă infernală, în care trebuie să termine toată munca într-o zi. Așa și este, pentru că restul, angajații care se plimbă pe diverse utilaje, iau pauze lungi și dese, și privesc relaxați la cei care muncesc. Munca la negru este decontată cu bani albi, iar autoritățile ar trebui să se uite, înainte de a pleca într-o vînătoare de vrăjitoare, chiar în propria ogradă.

1 COMENTARIU

  1. munca la negru platita cu bani din spaga de la UMF luata de prof.Motoc prin intermediul finului sau indian construieste blocuri vezi str Lunei 23 si Livezilor 73 ce combinatie dubioasa un prof,un bisnitar si un agent imobiliar motoc,savoiu si encutescu gunoaie de oameni

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.