O companie petrolieră pregătește investiții de 600 de milioane de euro în...

O companie petrolieră pregătește investiții de 600 de milioane de euro în vestul țării. Ce planuri a dezvăluit, la Timișoara, reprezentantul NIS Petrol

1
DISTRIBUIȚI

NIS 03_resize

NIS Petrol, una dintre cele mai mari companii petroliere integrate pe verticală din sud-estul Europei, urmează să facă investiții de 600 de milioane de euro în vestul țării. În perioada imediat următoare compania va începe explorarea zăcămintelor petroliere convenționale, iar pe termen lung planul pune accent și pe extinderea lanțului de benzinării Gazprom.

Aflat miercuri la Timișoara, directorul general al NIS Petrol România, Vadim Smirnov, a precizat că compania se află în plin proces de demarare a etapei de explorare a zăcămintelor petroliere din zona Banatului. Concret, în perioada următoare este programată evaluarea perimetrelor EX7 Periam și EX8 Biled, din județul Timiș. Explorările de pe lotul din Periam se întinde pe o suprafaţă de 1.070,6 kmp, iar la Biled, pe 1.113,2 kmp. Strategia pe termen lung a companiei vizează extinderea prezenţei NIS în regiunea balcanică.

„Dezvoltarea și consolidarea poziției companiei noastre ca jucător important din regiune în sectorul petrolier reprezintă obiectivele noastre principale. Compania se axează pe explorarea, dezvoltarea şi producţia convenţională de petrol, acesta fiind şi scopul prezenţei noastre pe piaţa din România. Sporirea capacității de producție în urma unor investiții semnificative în modernizarea rafinăriei de la Pancevo reprezintă motivul principal al interesului nostru în perimetrele petroliere din vestul țării, aflate în proximitatea graniței cu Serbia”, a declarat , Director General NIS Petrol România.

Mai exact, în 2011, NIS Petrol și compania canadiana East West Petroleum – EWP au semnat un acord de „farm-out” pentru patru perimetre, printre care și cele două anterior menționate, câștigate de EWP prin ofertă publică.


În baza acestui acord, EWP deține o participație de 15%, iar restul de 85%, precum și statutul de operator, îi revin companiei NIS Petrol.

Oficialii NIS Petrol au ținut să puncteze faptul că operaţiunile companiei în perimetrele EX7 Periam (1.070,6 kmp) și EX8 Biled (1.113,2 kmp) vizează exclusiv resurse convenţionale – și anume țițeiul, în timp ce explorarea resurselor neconvenţionale, precum gazele de şist, nu reprezintă obiectul de activitate al companiei.

„Descoperirea de noi zăcăminte de țiței va însemna, practic, dezvoltarea industriei petroliere în regiune și, implicit, noi locuri de muncă pentru populația locală, precum și mai multe șanse de dezvoltare pentru comunitățile din județ. Operaţiunile noastre respectă în totalitate cerinţele de mediu și de siguranță a populației”, a explicat Mikhail Danilin, Director Executiv Upstream NIS Petrol.

Pe lângă sectorul de explorare, NIS Petrol îşi extinde prezenţa şi în sectorul de vânzare și distribuţie de produse petroliere din România. După cele 17 staţii de alimentare operaționale din rețeaua premium Gazprom Petrol Stations din România, vor urma altele, imediat ce se va încheia modernizarea rafinăriei de la Pancevo, adică în maxim un an și jumătate.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.