Pictorul timișorean Cristian Sida face istorie în Franța. Ce lucrări va expune...

Pictorul timișorean Cristian Sida face istorie în Franța. Ce lucrări va expune la expoziția internațională din Gentioux

0
DISTRIBUIȚI

citronsUn pictor timișorean face istorie în Franța. Cristian Sida este unul dintre invitați în cadrul expoziției internaționale organizate la primăria din Gentioux, ”Jaures – Blestemat fie războiul”, eveniment care celebrează asasinatul lui Jean Jaures (figură istorică a stângii franceze) și 100 de ani de la primul război mondial.

Evenimentul este organizat cu girul Ministerului Culturii prin departamentul din regiunea Limousin, de Richard Marcziniak, Serge Ternisien, artistul din Timișoara Cristian Sida (care a organizat echipa artiștilor români prezenți la eveniment), primarii din Mericourt, Bernard Baude, respectiv din Gentioux – Pigerolles, Jean – Luc Leger, consilier.

Timișoreanul Cristian Sida expune lucrări pe care le-a realizat în ultima perioadă în Franța – ”Fructele războiului” sau ”Moartea mănâncă lămâi” – alături de 46 de artiști plastici foarte importanți, adunați din toată lumea. Doi dintre ei sunt considerați adevărați monștri-sacri ai artei plastice din Franța: Edouard Pignon (prieten apropiat al lui Picasso, timp de 30 de ani, alături de care, în anii 50, a luptat împotriva sistematismului realismului social care era tot mai prezent în artă) sau Henri Cueco. Lucrările acestora provin din colecțiile muzeelor franceze și au aceeași temă comună – asasinarea lui Jean Jaures și începutul primului război mondial.

expo

Sida a organizat echipa românească, aducând în Franța alți doi tineri artiști foarte talentați.


Ei au pictat la fața locului.

LES FRUITS DE LA GUERREVernisajul este programat astăzi seara de la ora 18, la primăria Gentioux, oraș grav afectat în timpul luptelor din 1914 – 1918. ”La vernisaj vor fi reprezentanți ai Centrului de Arta contemporana Lac de Vassiviere, primarul orașului Mericourt, partener cultural al orașului nostru și, de asemenea, organizator al rezidențelor Facultății de Arte din Timișoara, de care eu mă ocup de doi ani, reprezentanți ai Ministerului Culturii din Franța”, a declarat pictorul Cristian Sida. El este unul din favoriții topului artiștilor contemporani realizat de publicația Modernism.ro. La 40 de ani, doctor al Facultății de arte și design Timișoara, licențiat în arte vizuale și cu studii la Panteon Sorbonne Paris 1, Cristian Sida este unul dintre cei mai buni artiști timișoreni, cu zeci de expoziții la activ, premii internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.