Să ne înălțăm din nou spre mediocritate

Să ne înălțăm din nou spre mediocritate

0
DISTRIBUIȚI

vali silaghi 09

FIFA face ca toți dracii atunci când politicul se implică în fotbal, însă fotbalul se pare că n-are nimic împotrivă ca politicul să-i mai acopere din cheltuieli. Bine, ideea FIFA de separare a politicului de fotbal este „activată” sau „dezactivată” după cum dictează interesele de moment. De exemplu, faptul că Budwiser este sponsor al Cupei Mondiale a dus la schimbarea unei legi braziliene care interzicea consumul de băuturi alcoolice pe stadioane.

Însă Doamne ferește să se întâmple ceva în sens invers. În 2008, fotbalul polonez a fost zguduit de un imens scandal, în timp ce țara se pregătea pentru Euro 2012. Peste 150 de oameni, de la membri ai federației poloneze până la jucători, antrenori, arbitri sau conducători de club au fost acuzați de corupție de DNA-ul lor. Ca o consecință, ministrul sportului a demis toată conducerea Federației Poloneze de Fotbal. Care a fost reacția UEFA? „Dacă nu îi repuneți în drepturi pe cei demiși din federație, veți pierde organizarea turneului final”. Asta pe lângă amenințarea cu excluderea echipei naționale din preliminariile CM 2010 și a echipelor de club din cupele europene. Păi da!

Mai nou, dezvoltarea Federației Române de Fotbal se face pe banii cetățenilor, primarul Nicolae Robu anunțând mândru că Timișoara va susține o bună parte din cheltuielile unui centru de excelență pentru juniori.


Lăsând la o parte faptul că, dacă un părinte chiar vrea ca prichindelul să ajungă mare fotbalist, investește un puhoi de bani din propriul buzunar (nu așa mulți ca în tenis, dar destui), dându-l pe cel mic la fotbal la un club din oraș, acum și FRF pare să intre în categoria „mergem la turnee, dar să pună bani fiecare”. Ceea ce nu e normal pentru un club, dar mai pentru o federație națională.

O federație națională de fotbal ar trebui cel puțin să se susțină singură, pentru că ar avea cu ce. FIFA și UEFA aruncă cu bani în tine, trebuie doar să-i folosești. Ca echipă națională, ai cu totul altă putere de a atrage sponsori decât un mic club de cartier care crește juniori. Și totuși, tu vii și ceri autorităților locale dintr-un oraș să îți țină școala de fotbal (dacă nu cumva ai noștri s-au oferit voluntari), și vei mai face asta în alte șapte orașe din țară. Ar trebui să fie exact invers. Federația să vină, să-și facă școala de fotbal cu tot cu infrastructură, locuri de cazare, terenuri, etc, iar apoi să zică: uite, am făcut baza asta de pregătire, unde copiii orașului/zonei pot veni să învețe fotbal.

Sigur, poți să ajuți federația, cel mai la îndemână mod fiind o reducere a taxelor locale. Dar asta ar trebui să fie cam tot. Când vom ajunge să inversăm raportul descris mai sus, atunci vom putea aspira la un fotbal dacă nu mai sănătos, pentru că mișcarea jucătorilor va fi dictată tot de impresari, bani și comisioane ascunse, atunci măcar mai puternic decât acum. Să ne înălțăm din nou spre mediocritate, și apoi mai vedem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.