Statul român plătește despăgubiri de zeci de milioane de dolari urmașilor unui...

Statul român plătește despăgubiri de zeci de milioane de dolari urmașilor unui magnat bănățean din perioada interbelică. Vezi despre ce sumă este vorba

2
DISTRIBUIȚI

Steven Ausnit (42)

Max Ausnit a fost în perioada interbelică, alături de Nicolae Malaxa, unul din cei mai mari industriaşi din România. El avut mai multe afaceri în vestul țării și a fost administrator al Uzinelor şi Domeniilor de Fier din Reşiţa (UDR), cea mai mare societate pe acţiuni care a existat în România înainte de venirea comuniştilor la putere. În 1938, societatea condusă de Max Ausnit a ajuns să dețină cel mai mare capital social şi cea mai mare cifră de afaceri din țară, cu un număr de 16.669 de angajaţi.

Proprietățile familiei Ausnit au fost confiscate apoi de statul comunist, iar fiul său, Steven Ausnit, care a părăsit România în 1939, primește acum despăgubiri.


În ultimii ani acesta a revenit constant în Lugoj, orașul în care și-a petrecut o parte din copilărie, a investit, dar a început și un proces cu statul român, în 2001.

Sentința finală a fost dată în 2011 și obliga statul român să plătească 37 de milioane de dolari urmașilor lui Max Ausnit. Conform adevarul.ro, statul a virat prima tranșă la începutul acestei luni, banii urmând să fie virați eșalonat, timp de cinci ani. Steven Ausnit va rămâne, însă, cu doar o mică parte din suma totală. Conform înțelegerii cu avocații, casa de avocatură care a câștigat procesul va primi jumătate din sumă. Suma rămasă va fi împărțită egal între Steven Ausnit și un verișor al său, iar banii rămași lui Steven după această împărțire vor fi împărțiți cu cumnata sa.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.