Topul artiștilor români contemporani, condus de un timișorean. Câți bănățeni sunt nominalizați...

Topul artiștilor români contemporani, condus de un timișorean. Câți bănățeni sunt nominalizați și cum poți vota și tu

0
DISTRIBUIȚI

cristian sida

Un artist plastic timișorean conduce  în topul artiștilor români contemporani, top pe care încearcă să îl realizeze publicația Modernism.ro. Un număr de 220 de artiști plastici foarte bine cotați de la noi sunt nominalizați, iar publicul e invitat să îi voteze.

În listă se regăsesc mai mulți artiști plastici din vestul țării, însă cel mai votat este pictorul timișorean Cristian Sida.

La 40 de ani, doctor al Facultății de arte și design Timișoara, licențiat în arte vizuale și cu studii la Panteon Sorbonne Paris 1, Cristian Sida este unul dintre artiștii timișoreni aflați ”pe val”. Are zeci de expoziții la active, premii internaționale. ”Pentru mine pictura este un lucru foarte serios, este un act moral, o terapie, un mod de viață”, spune artistul. ”În multe cazuri, după cum bine se ştie, apariţia ori evidenţa formei distruge sau anihilează croma, culoarea. Însă reintegrarea figuralului și reciclarea „abstracției” a imaginilor cu care am debutat, demonstrează că, în opera mea picturală, abstracția este o constantă, ce caracterizează de fapt întreaga mea creație din ultimii 20 de ani.


De asemenea, pentru mine, culoarea a fost și rămâne un element principal sine qua non în construcţia operei picturale, un modus vivendi”.

”Trebuie să știi să te smulgi facilităților. Este ceea ce face Cristian Sida, într-o picture inteligență, la fel de sensibilă pe cât de cumpătata, la fel de construită pe cât de instinctive. Formatele orizontale mergând uneori până la panoramic, sunt aidoma unei panglici, unui rubato care s-ar derula ori modula până la infinit una din acele benzi magnetice folosite încă în mod curent în ultimii ani,și la a cărei culoare pictorul recurge uneori; un brun, o nuanța cacao domoală, pastelata ușor suavă. Nu există nimic viu, acid, acidulat. Seamănă cu o saga neobișnuit de narativă, fără întreruperi, un arc continuu. E o poveste fără sfârșit grefată pe un vector gigant,care plutește aidoma unui dop pe un flux lichid”, spune despre artist Alain (Georges) Leduc, romancier, profesor la Ecole Superieure d’art de Metz, critic de artă.

Între artiștii bănățeni nominalizați se regăsesc și Bogdan Rață, Gheorghe Fikl, Robert Koteles, Constantin Flondor, Sorin Vreme, Horia Bojin, Rudolf Kocsis, Iosif Ștefan Tași, Silviu Orăvitzan, Gabriuel Kelemen. Ei pot fi votați aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.