Un deținător al Ordinului Imperiului Britanic prezintă astăzi o expoziție foto inedită...

Un deținător al Ordinului Imperiului Britanic prezintă astăzi o expoziție foto inedită la Timișoara. Vezi despre ce este vorba și când o poți vizita

0
DISTRIBUIȚI

expo6

Muzeul de Artă Timişoara, în colaborare cu Liberty Art Centre Budapesta, organizează un nou eveniment, expoziţia „ANALOG – 21 de fotografi maghiari din secolul XX”, al cărei vernisaj va avea loc joi, începând cu ora 18.00. Printre cei care vor prezenta expoziţia se numără istoricul de artă Ferenc Csák, directorul Liberty Art Centre Budapesta, care deţine colecţia de fotografii „Analog”, şi Colin Ford, unul dintre cei mai importanţi critici de artă din Marea Britanie, fondator al National Media Museum Bradford și deținător al Ordinului Imperiului Britanic în grad de comandor.

Deţinător al unei largi colecţii de pictură şi sculptură, criticul de artă Ferenc Csák şi-a îndreptat atenţia, începând din anii ’80, spre fotografie, în anii în care aceasta nu era susceptibilă de a face parte dintr-o colecţie de artă. Fotografiile au început să capteze atenţia colecţionarului datorită altor lucrări de artă iar primele care şi-au făcut loc în colecţie au fost fotogramele lui Tihamér Gyarmathy, care au fost asemuite cu lucrări de pictură.


Demne de menţionat sunt colajele lui Endre Bálint, Gyula Marosán sau Mihály Schéner, lucrări de o mare varietate a expresiei fotografice.

Decizia de a avea o secţiune separată dedicată fotografiei secolului XX îi aparţine lui Ferenc Csák iar selecţia, în forma finală, a fost realizată de expertul în fotografie Károly Kincses în urmă cu trei ani, după expoziţia „Eyewitness” de la Academia Regală de Arte din Londra, când publicul capitalei britanice a avut posibilitatea de a cunoaşte lucrările celor mai importanţi fotografi maghiari realizate până în penultimul deceniu al secolului trecut.

Toate fotografiile au fost realizate prin metode analogice, care au dat şi titlul expoziţiei. La muzeul timişorean va fi expusă o selecţie de peste o sută de fotografii din totalul celor 500 care alcătuiesc colecţia şi oferă o imagine concisă a fotografiei documentare sau de avangardă din Ungaria din a doua jumătate a secolului trecut. Cei 21 de artişti ale căror lucrări vor fi expuse la Timişoara sunt Demeter Balla, András Bánkuti, Imre Benkö, Tamás Féner, Endre Friedmann, Miklós Gulyás, József Hajdú, László Haris, Károly Hemzö, Judit M. Horváth, Péter Horváth, Antal Jokesz, Gábor Kerekes, Péter Korniss, György Stalter, András Szebeni, Lenke Szilágyi, Péter Timár, László Török, Tamás Urbán, Magdolna Vékás.

Expoziţia va fi deschisă până în data de 24 august şi va putea fi vizitată zilnic între orele 10.00 – 18.00, cu excepţia zilei de luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.