Care sunt pericolele din înghețată și ce recomandă medicii

Care sunt pericolele din înghețată și ce recomandă medicii

0
DISTRIBUIȚI

inghetata

E caniculă, iar o înghețată pare a fi soluția ideală pentru a mai tempera senzațiile neplăcute. Puțini timișoreni știu însă că atunci când ies la o înghețată ceea ce consumă e de fapt un mix de E-uri. Un reputat medic care se îngrijește de primele experiențe de viață sănătoase ale copiilor are sfaturi importante. ”Pe cât este de plăcută înghețata, nu va putea înlocui un fruct, un pepene de exemplu în această perioadă”, spune dr. Ioana Vârtosu, de la Școala Mamei Junior.

 

Pe piață avem trei tipuri de înghețată în funcție de producători: cea făcută în casă din ingrediente gen: ouă, lapte/iaurt sau smântâna, zahăr și fructe, cea făcută la tonomate din prafuri cu apa înghețată și cea din comerț care conține ouă, lapte praf, zahăr, îndulcitori, emulgatori, E-uri, conservanți și eventual urme de fructe.

”Dacă vorbim de o înghețată „naturală” această asigură unui copil sau adult o treime din doză zilnică de calciu necesară.


Recomand evitarea celor de la tonomate și că fiecare părinte să se uite atent pe etichetă înainte de a oferi copilului acest răcoritor. Nu spun să evitați complet înghețată, doar să o alegeți conștient și pe cât se poate cât mai naturală pentru copii.

A se evită cele care conțin emulgatori, E-uri și îndulcitori ( înlocuitori de zahăr), asta se poate observă și din concentrația de glucide dacă nu știți să îi găsiți în compoziție”, atrage atenția medicul timișorean.

Culmea consumerismului: înghețată de ciocolată fără cacao

Înghețata de cacao și cea de ciocolată – cele mai căutate – conțin între doi și nouă aditivi alimentari, iar conținutul de cacao este începând de la 1,3 la 25%, potrivit unui studiu realizat de Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România (ANPCPPS România). Cele mai multe înghețate conțin câte cinci E-uri.

o chestiune interesantă este că anumite înghețate ”de cacao” nu au menționată, pe etichetă, prezentța acestui ingredient. În general înghețata conține foarte mult zahăr, până la 31%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.