Expoziție INEDITĂ la Muzeul de Artă din Timișoara. Când va avea loc...

Expoziție INEDITĂ la Muzeul de Artă din Timișoara. Când va avea loc evenimentul

0
DISTRIBUIȚI

securitateSala baroc a muzeului de artă timişorean va găzdui, începând cu data de 3 septembrie, o inedită expoziţie, intitulată „Securitatea – instrument al dictaturii”, realizată în colaborare cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii”.

Expoziţia îşi propune să prezinte, într-un mod sintetic şi cât mai accesibil, istoria de peste patru decenii a Securităţii în multiplele ei ipostaze instituţionale, pentru a oferi o cât mai bună înţelegere a fenomenului totalitar. Spaţiul expoziţional este structurat pe două nivele de reprezentare a represiunii. Primul este cel în care documentele secrete ale Securităţii prezintă principalele metode şi tehnici de urmărire şi de reprimare: supravegherea şi arestarea persoanelor care se opuneau regimului comunist, anchetarea acestora şi tratamentul inuman la care au fost supuşi deţinuţii politici în penitenciarele româneşti, modalităţile de cenzură şi de confiscare a corespondenţei, ascultarea convorbirilor telefonice, filaje, dirijarea informatorilor, precum şi atribuţii ale unor direcţii şi servicii importante implicate în menţinerea regimului comunist.


O importantă secvenţă din spaţiul expoziţional este rezervată anului 1989 şi evenimentelor din luna decembrie, ilustrată cu ajutorul unor imagini inedite.

Cel de-al doilea nivel al expoziţiei aparţine memoriei trăite, şi înfăţişează experienţa unor oameni care au trăit ororile regimului securisto-comunist şi, în cadrul unor interviuri realizate în cadrul Centrului de Istorie Orală – CNSAS, şi-au împărtăşit amintirile, sintetizate în filmul documentar „Supravegheat de Securitate în anii ’70-’80”, în regia lui Nicolae Mărgineanu. În data de 5 septembrie, între orele 16,00-17,30, muzeul va găzdui dezbaterea interactivă „Before the End”, în cadrul proiectului „Freedom Express” (Study Trip) Timişoara, coordonat de „European Network Remembrance and Solidarity”, care este realizată în colaborare cu CNSAS.

Vernisajul expoziţiei va avea loc în 3 septembrie, la ora 17,00 iar expoziţia va putea fi vizitată până în 29 septembrie. Pentru ghidajul vizitatorilor, CNSAS pune la dispoziţie o mapă de prezentre a expoziţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.