Mai bine mai târziu decât niciodată

Mai bine mai târziu decât niciodată

0
DISTRIBUIȚI

zoltanvarga 22

Atitudinea diverselor oficialităţi locale care s-au perindat pe la conducerea oraşului nostru vis-a-vis de artiştii timişoreni care activează într-un fel sau altul în branşa numită muzică n-a fost niciodată una de încurajare. Nu mă refer aici la capitolul muzică clasică, unde lucrurile stau niţel altfel, ci la breasla muzicienilor amatori sau profesionişti care activează în diverse trupe care repetă prin te miri ce beciuri prin oraş.

De ani de zile „pe la colţuri“ muzicienii timişoreni s-au plâns că autorităţile nu fac nimic pentru ei. Pe bună dreptate. Că la unele sărbători ale oraşului se cântă doar „pe pile“. Sau că la alte acţiuni organizate de primărie se cheamă doar formaţii din alte oraşe şi multe cele. Ca să nu mai vorbim de sprijinul concret pentru artiştii timişoreni, care este egal cu zero. Desigur, există o mică problemă aici, pe care am mai sesizat-o.


Spre deosebire de alte bresle, în această „mişcare“ nu există un „sindicat“ sau o entitate care să promoveze interesele acestor artişti. De un an de zile, cei de la Made In TM şi-au propus să promoveze trupele tinere ale oraşului. Şi, după ce n-au fost băgaţi în seamă de către autorităţi, iată că zilele acestea, „gheaţa“ a fost spartă. Aflând că pe perioada desfăşurării festivalului Bega Bulevard în oraş are loc o altă manifestare (Made in TM), „autorităţile“ au decis să sprijine acţiunea iniţiată de anonimTM. Parafrazându-l niţel pe celebrul Neil Armstrong, am putea spune că această chestie „e un pas mic pentru om, dar un salt uriaş pentru mişcare“.

Nu ştiu exact dacă autorităţile au înţeles că „mişcarea“ muzicală timişoreană are nevoie de sprijin sau acest episod pozitiv s-a născut doar prin prisma unei conjuncturi favorabile. Dar primul pas a fost făcut şi dacă această „pipă a păcii“ va fi urmată şi de alte acţiuni menite să sprijine această breaslă – aşa cum pe la colţuri s-a promis în diverse ocazii – putem spera la lucruri pozitive. De care avem nevoie mai mult ca niciodată. Un următor pas ar putea fi înfiinţarea unor săli de repetiţii pentru trupele timişorene care nu-şi permit luxul de a plăti chiria pentru un spaţiu adecvat. Idei ar mai fi multe, să vedem dacă se vor concretiza într-un fel sau altul. Până una alta, chapeau bas pentru cei care au înţeles importanţa sprijinirii muzicienilor locali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.