NATO cere Rusiei să ÎNCETEZE acţiunile militare ilegale din Ucraina. Putin: „Kievul...

NATO cere Rusiei să ÎNCETEZE acţiunile militare ilegale din Ucraina. Putin: „Kievul ar trebui FORŢAT să negocieze cu separatiştii”

0
DISTRIBUIȚI

russia-putin.jpeg1-1280x960

NATO a cerut vineri Rusiei să „înceteze acţiunile militare ilegale” din Ucraina, denunţând o „escaladare gravă a agresiunii militare ruse”. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că autorităţile de la Kiev ar trebui „forţate” să negocieze „pe fond” cu separatiştii proruşi care luptă împotriva forţelor armate ucrainene în estul Ucrainei.

15:00 – NATO cere Rusiei să „înceteze acţiunile militare ilegale” din Ucraina

Denunţând o „escaladare gravă a agresiunii militare ruse”, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a condamnat „în termenii cei mai puternici dispreţul permanent al Rusiei faţă de obligaţiile sale internaţionale”.

„Facem apel la Rusia să înceteze acţiunile militare ilegale, să înceteze sprijinul pentru separatiştii înarmaţi şi să ia măsuri imediate şi verificabile în vederea unei detensionări a crizei”, a declarat Anders Fogh Rasmussen, la finalul unei reuniuni de urgenţă a ambasadorilor statelor membre NATO la Bruxelles.

NATO nu va închide uşa Ucrainei dacă această ţară doreşte să se alăture Alianţei Nord-Atlantice, a mai declarat Anders Fogh Rasmussen, după ce Kievul şi-a anunţat intenţia de a relansa procesul de aderare.


„Permiteţi-mi să vă amintesc decizia luată în 2008 de NATO, conform căreia Ucraina va deveni stat membru”, a declarat Rasmussen.

„Ucraina a decis să continue o politică de nealiniere”, a subliniat el. „Respectăm pe deplin dacă Parlamentul ucrainean decide să schimbe această politică”, deoarece noi „aderăm la principiul că fiecare ţară are dreptul de a decide singură, fără ingerinţe din exterior”, a precizat Rasmussen.

14:10 – Kievul ar trebui „forţat” să negocieze cu separatiştii

„Autorităţile ucrainene trebuie forţate să înceapă negocieri pe fond. Nu pe probleme tehnice (…), ci pe fond (…): care vor fi drepturile populaţiei din Donbas, Lugansk, din sud-estul ţării”, a afirmat Putin în cursul unui summit al tineretului rus.

13:30 – „NATO rus” se declară pregătit pentru o „operaţiune de menţinere a păcii” în Ucraina

Forţele Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB), echivalentul NATO, „sunt pregătite să participe la orice operaţiune de menţinere a păcii”, a declarat secretarul general al organizaţiei, Nikolai Bordiuja, pentru agenţia de presă rusă RIA Novosti.

El a fost întrebat în legătură cu posibilitatea de a se recurge la forţele de menţinere a păcii în estul Ucrainei, devastat de o insurgenţă a armatei proruse şi unde Kievul şi occidentalii au denunţat joi „incursiunea” trupelor ruseşti.

„Forţele de menţinere a păcii pot fi mobilizate pe teritoriile ţării membre şi dincolo de acestea”, a anunţat Bordiuja.

ODKB include Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.