O fată de 14 ani a dispărut în munți, după ce s-a...

O fată de 14 ani a dispărut în munți, după ce s-a pierdut de grupul de turiști cu care era. UPDATE 3 Ce spun cunoscuții despre tânăra dispărută

0
DISTRIBUIȚI

fata disparuta in retezat

O adolescentă în vârstă de 14 ani a fost dată dispărută, joi, de familie, după ce s-a pierdut miercuri de grupul de turişti care se aflau în Parcul Naţional Retezat, în zona Barajului Gura Apei. „Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Decebal” Hunedoara a fost sesizat prin apel telefonic la 112 cu privire la dispariţia unei minore în zona barajului Gura Apei din Parcul Naţional Retezat. Echipe mixte de salvare-căutare, formate din opt jandarmi montani şi cinci salvamontişti au plecat în căutarea tinerei. Fata nu a mai fost văzută din cursul zilei de miercuri, însă noi am fost anunţaţi abia astăzi (n.r. joi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara, sublocotenentul Lucian Stoichiţoiu.

UPDATE Vineri dimineața căutările au fost reluate. A fost activat comandamentul operațional coordonat de Prefectura Hunedoara, iar 61 de oameni (jandarmi montani, salvamontiști și pădurari), împărțiți în 14 echipe, o caută pe fată. De asemenea, pompierii o caută, cu două bărci, pe lacul Gura Apei, în zonă, în timp ce echipele de căutare sunt însoțite și de doi câini special antrenați pentru astfel de acțiuni.

Aria de căutare a fost extinsă până în zonele Poiana Pelegii, râul Șes, Merila și Brădățel. Fata, care se numește Daliana,  făcea parte dintr-un grup de copii de la un centru de plasament din Lupeni care se îndrepta către lacul Bucura. Ultima oară a fost văzută miercuri, însă însoțitorii au considerat că e mai bine să o caute singuri, autoritățiile fiind anunțate abia joi de dispariția fetei.

Oricine poate da detalii este rugat să sune la 112.

UPDATE 2 Echipele de salvare-căutare au fost suplimentate, astfel încât numărul salvatorilor montani se ridică în acest moment la 73, aceștia fiind sprijiniţi şi de un elicopter al Inspectoratului General al Aviaţiei Române, care survolează zona indicată.

UPDATE 3 Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asictenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara adolescentă de 14 ani dispărută în Parcul Naţional Retezat era în grija unui preot care a solicitat ca ea împreună cu alţi cinci copii din centrul de plasament din Lupeni să fie lăsată în tabără în Retezat.

„Preotul parohiei Bărbăteni Lupeni, Olaru Cristian, a solicitat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara ca şase copii, cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani, instituţionalizaţi în centrul de plasement din Lupeni, să fie lăsaţi în Tabăra de Vară Retezat 2014 alături de alţi copii din cadrul parohiei. Cei şase adolescenţi au fost luaţi în grijă de preot în tabăra care a avut loc în zona Haţeg-Retezat, Poiana Pelegii cu traseu spre lacul Bucura în perioada 19-21 august. În 21 august am fost anunţaţi despre dispariţia fetei şi tot atunci au început căutările”, a declarat inspectorul DGASPC Hunedoara, Cristina Sav.

Potrivit acesteia, adolescenta dispărută nu are probleme de sănătate, nu este un „copil problemă”, a terminat clasa a Vll-a cu media 10 la purtare şi nu a lipsit niciodată nemotivat din centrul de plasament. „Adolescenta este un copil obişnuit cu rezultate satisfăcătoare la şcoală pentur un copil instituţionalizat.


Media 10 la purtare şi faptul că nu a plecat niciodată nemotivat din centrul de plasament indică faptul că este un copil bun, care nu a creat probleme. Ea face parte dintr-o familie monoparentală din Valea Jiului şi a fost preluată de la mamă în sistem de protecţie din cauza condiţiilor precare de trai ale familiei”, a mai declarat inspectorul DGASPC Hunedoara.

Potrivit acesteia, este o procedură obişnuită ca parohiile sau ONG-urile să solicite preluarea copiilor pentur a-i duce în tabere sau excursii şi că acestia sunt încredinţaţi potrivit legislaţiei în vigoare, până acum nefiind înregistrate incidente în judeţul Hunedoara.
Preotul Cristian Olaru care a luat-o în grijă şi a dus-o în tabără pe adolescenta dispărută în Parcul Naţional Retezat spune că a vrut să facă o faptă bună şi nu s-a aşteptat ca adolescenta să fugă.

„De şase ani duc copii din centrele de plasament în tabere şi excursii şi niciodată nu au fost incidente. Adolescenta a plecat voluntar din locul de campare din Poiana Pelegii. I-a luat cu ea ruxacul cu haine şi a plecat fără să o vadă nimeni. Ne-am dat seama relativ repede că lipseşte şi am căutat-o. Turiştii au văzut-o pe drumul către barajul Gura Apei. Cel mai probabil a luat-o vreo maşină şi a dus-o în oraş. Sper ca aşa să fie şi să o găsim teafără şi nevătămată”, a declarat, vineri, corespodentului mediafax, preotul Cristian Olaru.

Potrivit acestuia, din grupul din care a plecat fata fac parte 25 de copii cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani, dintre care şase de la centrul de plasament din Lupeni, şi 10 adulţi. „În faţa grupului mergeau doi adulţi, la mijloc erau alţi trei adulţi, iar eu şi restul adulţilor eram în spate. Ajunşi la locul de campare fata s-a grăbit spre cort şi noi am crezut că are necesităţi fiziologice. Era prima oară cu noi în tabără şi era puţin retrasă şi tăcută, dar noi am încercat tot timpul să o integrăm. Vorbeam cu ea şi o chemam în grup şi părea în regulă. Fata este sănătoasăşi raţională. Şi-a luat ghiozdanul cu haine şi a plecat”, a mai adăugat preotul.

Acesta susţine că a anunţat salvamontiştii şi a plecat în cautarea fetei, însă nu a reuşit să anunţe dispariţia la 112 deoarece nu avea semnal pe telefonul mobil. „Când ne-am dat seama că lipseşte am plecat în căutare şi apoi am anunţat salvamontiştii din zonă. Se ştia că lipseşte”, a mai adăugat preotul.

Poliţiştii hunedoreni o caută şi ei pe adolescenta dispărută, cazul fiind tratat ca o „plecare voluntară”. „Poliţiştii din Haţeg au fost sesizaţi despre faptul că Rădoi Daliana, de 14 ani, a dispărut din Poiana Pelegii, din Masivul Retezat, unde era într-o excursie alături de alţi copii. Aceasta ar fi plecat voluntar din locul de campare la data de 20 august a.c., în jurul orei 16.00, fără a mai reveni”, se arată într-un comunicat de presă emis vineri de IPJ Hunedoara.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Hunedoara, agentul principal Laura Bradu, adolescenta dispărută are 1,50 – 1,55 metri înălţime, greutate 55 – 60 de kilograme, faţă rotundă, ochi verzi, păr şaten, tuns scurt, ondulat, cu breton neregulat. „La data dispariţiei, minora era îmbrăcată cu un hanorac de culoare maro, cu imprimeu de culoare portocalie, colanţi negri, pantofi sport albi şi purta un fes neagru. Minora purta un rucsac roşu şi negru, în care avea doar obiecte de îmbrăcăminte, fără a deţine documente de identitate sau bani”, a mai spus purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.