Peștera Bolii, un TEMPLU al naturii despre care se spune că ascunde...

Peștera Bolii, un TEMPLU al naturii despre care se spune că ascunde comori nebănuite GALERIE FOTO

1
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1592718873">

pestera bolii

În vestul țării țării există un loc învăluit de mister, o adevărată frumusețe a naturii. Peștera Bolii, aflată în județul Hunedoara, este singura peșteră din România în care se poate observa străpungerea în totalitate de către un râu a unui masiv de rocă calcaroasă, fiind accesibilă pe toată lungimea ei. Peștera Bolii atrage în fiecare an numeroși turiști fascinați să descopere acest loc unic, dar și curioși să afle mai multe despre legendele din jurul acestui templu al naturii.

Peștera se află la 6 kilometri de orașul Petroșani, pe drumul ce leagă Valea Jiului de Țara Hațegului, în locul în care se întâlnesc Munții Retezat cu Munții Sebeșului. Denumirea de Peștera Bolii provine de la numele unei familii de nobili care, în secolul al XV-lea, a fost împroprietărită cu pământul și pădurile din această zonă.

Turiștii care s-au aventurat în acest loc spectaculos au rămas impresionați de frumusețea lui. Peștera Bolii are forma unui tunel și a fost săpată în calcarele Dealului Bolii de Pârâul Jupâneasa. Are o lungime de 455 de metri, iar deschiderea reprezintă de fapt un portal spectaculos de 20 de metri la bază și 10 metri înălțime. În galeriile mici pot fi observate pe pereți imagini cu animale sau scene de vânătoare, iar formațiuni de scurgere apar în locurile înalte, dar și pe tavanul galeriei principale.

Peștera Bolii, recunoscută pentru acustica deosebită

În perioada interbelică, în Peștera Bolii au fost organizate primele concerte muzicale, după ce oamenii au realizat că în cea mai mare sală a peșterii este o acustică deosebită. 30 de ani mai târziu, în peșteră au fost amenajate și primele poduri de trecere peste pârâul din peșteră, dar acestea au fost distruse de-a lungul anilor. Astfel, peștera a fost abandonată, până în urmă cu câțiva ani, când mai mulți speologi din zonă au reamenajat-o. În prezent, Peștera Bolii a devenit o atracție turistică în care au loc numeroase concerte.

Localnicii spun că peștera conține pasaje secrete în care este ascuns aurul dacic

În Peștera Bolii, localnicii spun că sunt ascunse bogății fabuloase, dar acestea sunt protejate de un blestem care face ca ele să nu poată fi găsite. Miturile vorbesc și despre aurul dacic, care ar fi fost ascuns undeva în munți, în locul în care s-a format Peștera Bolii, pentru a nu fi găsit de romani. Mai mult, legendele transmise din generație în generație vorbesc despre o altă formă a peșterii. Potrivit localnicilor, peștera ar conține mai multe pasaje secrete, care pot fi accesate doar prin pereți care se deschid și în care se spune că s-ar afla aurul dacic.

Foto: George Cislariu

Facebook Pestera Bolii Banita si Ideal Travel

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.