Povestea micuței campioane la șah din Timișoara, care a uimit întreaga țară....

Povestea micuței campioane la șah din Timișoara, care a uimit întreaga țară. Cum o poți ajuta să-și îndeplinească visul de a fi nr.1 mondial

0
DISTRIBUIȚI

sah 07_resizeLa doar cinci anișori, o fetiță din Timișoara a decis că jocul cu păpușile nu mai este chiar atât  de atractiv. În schimb, Roxana – Maria a descoperit o nouă pasiune, aceea de a rezolva diagrame de șah. Un singur imbold al mamei a fost suficient pentru ca fetița de șapte ani să ajungă să iubească acest joc, iar după doar cinci luni de antrenamente, Roxana – Maria a reușit să uimească pe toată lumea.

Pe Roxana – Maria am găsit-o în parc, în timp ce se juca șah cu fratele ei mai mare cu patru ani. Foarte concentrată, fetița de șapte ani analizează atent fiecare mișcare și mută piesele de șah cu multă siguranță. “Am câștigat”, îi șoptește fetița zâmbind mamei sale, după câteva minute.

“La vârsta de cinci ani și cinci luni, Roxana – Maria Popa a participat la primul concurs de șah clasându-se pe locul trei, după ce a concurat cu fetițe de opt ani. În foarte puțin timp, a început să ocupe în concursurile de șah din Timiș locul I la grupa de vârstă opt ani, deși ea nu avea nici șase ani împliniți”, povestește Simona –  Maria Popa, mama Roxanei.

Roxana – Maria este o campioană încă din primele clipe în care a venit pe lume. Fetița s-a născut prematur, iar medicii, din cauza numeroaselor complicații, nu i-au mai acordat nicio șansă. Totuși, ca prin minune, Roxana a învins moartea. Mama fetiței spune că și ea a jucat șah în liceu, dar a fost nevoită să renunțe. Astfel, aceasta a încercat să le insufle celor doi copii dragostea pentru “jocul minții” chiar din primii ani de viață, iar rezultatele nu au întârziat să apară.

Anul trecut, Roxana – Maria s-a întrecut cu fetițe mai mari decât ea la concursurile de șah la care a participat și a obținut performanțe remarcabile. Mai mult, fetița a reprezentant România la Campionatul Mondial Școlar din Grecia, la grupa de fete 7 ani. Dar, pentru că are astm bronșic, Roxana – Maria s-a îmbolnăvit destul de grav din cauza aparatelor  de aer condiționat din sală. Totuși, obișnuită să fie mereu pe podium, copilul s-a ambiționat și nu a abandonat concursul.

roxana maria popa

“Jucăm șah în poieniță”, o idee unică în România

După această experiență neplăcută, mamei Roxanei i-a venit și o idee inedită, aceea de a crea o locație de șah în aer liber. “Am scris și o poveste împreună cu fetița mea, în care mai multe animăluțe joacă șah în poieniță. Am reușit să și tipăresc cartea, pe care am dăruit-o gratuit copiilor care au participat la concursurile de șah din județ. Mi-aș dori tare mult să existe o astfel de locație la Timișoara, dar nu știu dacă voi găsi sprijin la autoritățile locale. Sper să reușesc să realizez acest proiect cu fonduri de la Uniunea Europeană”, a explicat Simona – Maria Popa.

roxana maria popa

Cum o puteți ajuta pe Roxana – Maria să-și îndeplinească un vis, acela de a ajunge campioană mondială

Rezultatele remarcabile la nivel național au continuat să apară și în acest an, după multe ore de muncă zilnice.


Roxana – Maria este un copil ambițios, o spune chiar mama ei, care ne povestește cum fiica sa a obținut locul I la un important concurs național, după ce a “bătut” un băiat de 12 ani. “Băiatul i-a spus ironic Roxanei “te bat imediat” la începutul partidei, iar ea, când a auzit asta imediat a devenit serioasă, s-a concentrat și a reușit să câștige”, spune Simona – Maria Popa. “În fiecare zi când vin de la școală, prima dată îmi fac temele, iar apoi joc șah, mai fac și diagrame”, povestește fetița de șapte ani, care în toamnă va merge în clasa I.

Datorită rezultatelor deosebite obținute, Roxana – Maria este calificată să reprezinte România la Campionatul Mondial de Șah pentru Copii și Juniori din Africa de Sud. Din păcate, Federația Română de Șah asigură doar cazarea, masa și taxele pentru fetiță, însă nu și transportul cu avionul, care este extrem de scump. “Avem nevoie de aproape 14.000 de lei pentru ca Roxana să poată ajunge în Africa, o sumă pe care nu ne-o putem permite”, ne-a spus mama fetiței, care nu de puține ori a solicitat și sprijinul financiar al municipalității, dar în zadar.

Pentru a-i îndeplini acest vis, familia Roxanei face un apel la oamenii de suflet să contribuie cu orice sumă cât de mică pentru ca fetița să poată ajunge în Africa de Sud.

Iată care sunt conturile în care se pot face donații, deschise la BRD:

(lei) RO16BRDE360SV77768203600;

(euro) RO07BRDE360SV77768383600;

Foto: Adrian Pîclișan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.