Povestea veteranului de război care a scăpat cu viață ca prin minune...

Povestea veteranului de război care a scăpat cu viață ca prin minune dintr-o „ploaie” de proiectile, în cel De-al Doilea Război Mondial. Cum a ajuns la vârsta de 93 de ani

4
DISTRIBUIȚI

constantin calina

“Era o duminică dimineața și, când s-a luminat puțin de ziuă, a început o ploaie de proiectile de artilerie grea de la sovietici, de ne-a pus la pământ. Aproape două ore, nimeni  nu s-a putut mișca pentru că dacă te mișcai, schijele sau proiectilele erau pe noi. Care am scăpat de acolo, a fost o minune dumnezeiască”. Așa își începe Constantin Călina povestea din timpul celui De-al Doilea Război Mondial, iar veteranul își aduce aminte ca și cum ar fi fost ieri de momentele înfricoșătoare prin care a trecut în urmă cu exact 70 de ani.

Pentru veteranul de război timișorean, data de 20 august 1944 reprezintă „cea mai grea zi din război”, și asta pentru că a văzut moartea cu ochii. În acea zi, în fața lui, au căzut, uciși de proiectile, 30 de ostași din regimentul din care făcea parte.

La doar 21 de ani, Constantin Călina, unul dintre cei cinci veterani de război din Regimentul 6 Artilerie Grea român care încă mai sunt în viață, a fost trimis pe front. Bărbatul s-a născut într-un sat din județul Mehedinți și, pentru că a rămas fără tată de mic, Constantin Călina a trebuit să-și ajute familia încă de la vârsta de nouă ani, când a început să muncească pe câmp. Apoi, la doar 12 ani, bărbatul a făcut practică într-un magazin din Drobeta Turnu-Severin, oraș în care a și terminat școala.


„În 1942 am fost încorporat ca ostaș în contingente, după ce regele a dat dispoziție ca cei născuți în 1920 și 1921 să fie încorporați pentru că s-au pierdut foarte mulți ostași pe front în 1941. În fiecare zi a fost greu pe front, în fiecare moment, în fiecare minut nu știi dacă mai poți să faci un pas sau cade proiectilul pe tine”, explică Constantin Călina.

Veteranul de război își aduce aminte de faptul că ostașii români care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial aveau o singură lozincă, să nu cadă în mâinile rușilor. „Era o lozincă, decât prizonier la ruși, mai bine mort și toți care eram pe front ne ziceam să nu ne prindă rușii, pentru că știam că nu ne mai întoarcem, nu mai scăpam cu viață din mâinile lor. Dar chiar și cei care nu am fost prinși tot am tras destul de greu din cauza rușilor, pentru că au făcut ce au vrut în țară”, povestește Constantin Călina.

Bătrânul timișorean, care a ajuns la frumoasă vârstă de 93 de ani, spune că este mulțumit de ce a făcut în viață, deși recunoaște că statul nu l-a răsplătit așa cum se cuvinte pentru că a luptat pe front și are o pensie de veteran de război destul de mică. „Cred că am ajuns la această vârstă pentru că am lucrat de mic, acesta e secretul, iar în viață am fost ordonat, cinstit și corect cu toată lumea. Dacă nu eram cinstit și corect, nu ajungeam la vârsta aceasta. Sunt un om împlinit, am un băiat, un nepot, un strănepot. Ce mai pot aștepta la vârsta de 93 de ani?”, se întreabă zâmbind Constantin Călina.

Astăzi, la Timișoara, la Muzeul Banatului, a avut loc cea mai longevivă manifestare a veteranilor de război din armata română, o aniversare în memoria celor căzuți pe câmpul de luptă din Regimentul 6 Artilerie Grea „Tribunul Axente Sever”. Regimentul a participat la campania armatei române împotriva Uniunii Sovietice de la începutul acesteia, 22 iunie 1941, până la 23 august 1944. „Mai sunt cinci veterani de război în viață. Constantin Călina a participat în 1944, din aprilie până în noiembrie, la confruntările regimentului alături de alte mari unități ale armatei române atât împotriva trupelor sovietice până la 23 august 1944, cât și după aceea, alături de trupele sovietice împotriva celor germane și maghiare”, a spus Laurențiu Mioc, urmașul unui veteran de război din Timișoara.

4 COMENTARII

  1. Minte de-ngheata apele.A fost la aprovizionare,in spatele frontului,fara a participa la nici o lupta.De fapt ce sa astepti de la un senil mincinos/Este nemultumit de pensia mica.Ce vrea 10000 de euro?Mananca cu 10 guri?Atat pot afirma,un mincinos

  2. Ziarista de doi bani.Chiar esti in stare sa crezi toti mincinosii.Acest fantastic erou,este un mincinos ordinar,care nu a stiut ce este razboiul.S-a ascuns si a profitat.Lasa-ne cu asemenea personaje,care nu au stiut decat sa profite.Azi,maine,il auzi ca-l critica si pe Ceausescu.INDIVIDUL ACESTA NU A STIUT DECAT SA PROFITE DE ORICE OCAZIE,IAR ACUM APARE CA UN EXEMPLU.LA GUNOI CU ASEMENEA SPECIMENE.INCULT,SENIL,ASTA ACEST CALINA.IN CAZ CA ESTI ZIARISTA,CAUTA SA TE DOCUMENTEZI MAI BINE

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.