Primăria Timişoara secretizează şi cele mai banale documente. Vezi ce a refuzat...

Primăria Timişoara secretizează şi cele mai banale documente. Vezi ce a refuzat admnistraţia Robu să comunice celor de la Pro Democraţia

1
DISTRIBUIȚI

primaria timisoara

Secretomania continuă să fie lege în Primăria Timișoara, instituția refuzând în continuare, cu obstinaţie, să facă publice fişele de post ale funcţionarlor din instituţie, care le-au fost solicitate în repetate rânduri. Ultima solicitare a Clubului Timişoara al Asociaţiei Pro Democraţia (APD) datează din luna iulie, când au fost cerute copii după fişele de post ale purtătorilor de cuvânt, secretarului primăriei şi city-managerului. Biroul de organizare evenimente al serviciului de resurse umane din cadrul direcţiei de comunicare a dat însă o interpretare originală legii, susţinând că „se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor informaţiile cu privire la datele personale” pe motiv că „dosarul profesional al funcţionarului public cuprinde date cu caracter personal şi profesional, fişa postului fiind un document cuprins obligatoriu în dosarul profesional” iar acesta nu poate fi comunicat decât anumitor terţi”.

În urma acestui răspuns, APD a formulat o reclamaţie administrativă, dar angajaţii primăriei s-au menţinut pe poziţie. Comisia de analiză privind încălcarea dreptului de acces la informaţiile de interes public care s-a întrunit pentru a analiza reclamaţia, a concluzionat că îşi menţine punctul de vedere comunicat anterior, invocând o hotărâre de guvern care se referă la dosarul profesional al funcţionarilor publici.


Sesizată cu privire la refuzurile repetate al primăriei, instituţia prefectului a apreciat că primăria poate fi acţionată în judecată, pe instanţa de contencios administrativ, aşa cum prevede Legea privind liberul acces la informaţiile de interes public.

La rândul lui, Centrul de Resurse pentru Participare Publică Bucureşti, care a fost informat despre refuzul primăriei de a pune la dispoziţie informaţii de interes public şi  argumentele invocate de instituţie, consideră că „autoritatea publică interpretează în sens foarte larg, abuziv chiar dispoziţiile privind protecţia dosarelor personale şi profesionale ale funcţionarilor publici dar şi excepţia de la comunicare a datelor personale. De obicei, fişa de post nu conţine date personale, ea fiind aceeaşi indiferent de persoana care ocupă poziţia respectivă”. Se precizează, de asemenea, că hotărârea de guvern invocată e lipsită de temei, deoarece fişa postului nu are nici o legătură cu datele personale ale angajatului iar în cazul în care ele totuşi apar în fişă, pot fi ascunse, aceasta fiind o practică curentă pentru toate documentele care conţin astfel de infgormaţii. „Fişele de post solicitate aparţin unor persoane aflate în funcţii publice, în serviciul comunităţii, astfel că este cu atât mai justificată cererea fişelor de post, pentru cunoaşterea atribuţiilor acestora” este concluzia Centrului de Resurse pentru Participare Publică.

În ciua opiniilor mai multor instituţii avizate, Primăria Timişoarei refuză să admită că aceste fişe de post au un caracter depersonalizat, tehnic, care enumeră atribuţiile persoanei care ocupă o anume funcţie şi, de luni de zile, se cramponează într-un refuz nejustificat, care afectează vădit tranparenţa instituţiei, aceasta devenind, de mai multă vreme, o formulă obişnuită de lucru în administraţia municipală.

1 COMENTARIU

  1. Acesta este sistemul pcr pe care il promoveaza robu, asa a invatat el in timpul comunismului pe care l-a slujit cu devotament, doar a fost tanar presedinte asc-pcr! Dosarul sau profesional este la secret! Nu are un cv in care sa precizeze unde a facut scoala generala, liceul, la facultate a fost un mediocru, doar in ultimul an a devenit mare nomenclaturisc, presedinte al asociatiei studentilor comunisti si apoi mare cercetator (ca sileanta) si doctorant al unui mare comunist!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.