ALARMANT Zeci de copii cu vârste sub patru ani MOR anual în...

ALARMANT Zeci de copii cu vârste sub patru ani MOR anual în județul Timiș. Care este cauza și ce proiect inedit inițiază o asociație

0
DISTRIBUIȚI

bebelus_spital

Din totalul copiilor născuți în Timiș, în intervalul 2009 – 2011, un procent de aproximativ 5 % din micuții cu vârsta între 0 și trei ani sunt încadrați într-o categorie de grad de handicap, potrivit Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș. Mai mult, în același interval, există o medie de 80 de decese pe an la copiii în grupa de vârstă 0 – 4 ani, potrivit Direcției Regionale de Statistică Timiș.

Reprezentanții Fundației de Abilitare “Speranța” din Timișoara consideră că pentru toți acești copii, includerea într-un program de intervenție timpurie ar putea însemna șansa lor la viață, iar în acest sens inițiază un proiect inedit.

“Un bun început” reprezintă unul dintre puținele demersuri la nivelul județului Timiș privind intervenția timpurie, prin care se urmărește identificara unor tulburări de dezvoltare sau a riscului de apariție a unor tulburări de dezvoltare al micuților în primii ani de viață.

“Scopul proiectului este prevenirea şi reducerea riscului de excluziune socială şi educaţională pentru copiii cu dizabilităţi sau cu risc de apariţie a unei dizabilităţi şi pentru familiile acestora, prin crearea unui serviciu complex de intervenţie timpurie la Timişoara.


La nivelul judeţului Timiş nu există servicii publice sau private specializate în intervenţia timpurie, multidisciplinară, unitară pentru copilul mic (0-4ani). Intervenţia în aceste cazuri este insuficientă, se bazează pe o abordare strict medicală şi se intervine în special în cazuri de criză. Lipsa unor servicii integrate pentru intervenţia timpurie face ca aceste cazuri să se agraveze în timp, sau ca perioada de abilitare/recuperare să se prelungească şi să consume multe resurse umane şi materiale”, transmit reprezentanții Fundației de Abilitare “Speranța”.

Proiectul “Un nou început”, inițiat de Fundația de Abilitare “Speranța” în parteneriat cu Organizația Salvați Copiii, Filiala Timișoara, este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014 cu suma de peste 220.000 de euro.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.