Artiştii timişoreni reprezintă România la Londra. Printre lucrările selectate pentru London Analogue...

Artiştii timişoreni reprezintă România la Londra. Printre lucrările selectate pentru London Analogue Festival se numără şi cele ale regretatului Iosif Costinaş VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

analog

O serie de artişti timişoreni reprezintă România în cadrul celei de-a doua ediţii a festivalului London Analogue Festival, o manifestare care curprinde lucrările a peste o sută de artişti din lumea întreagă și care se desfăşoară în perioada 12 – 14 septembrie, în capitala Marii Britanii.

Artiştii bănățeni au ajuns la acest eveniment de prestigiu graţie colaborării dintre organizatorii festivalului britanic cu cei care au pus la cale, în luna decembrie a anului trecut, festivalul Analog Mania, care a avut loc în Timișoara. „O primă acţiune a noastră a fost să facilităm înscrierea artiștilor români la festivalul de la Londra. Nu toţi aplicanţii la festival au fost selectaţi, dar ne bucurăm să avem pe afiş mulţi artişti din România”, spune Emil Kindlein, iniţiatorul „celui mai mic festival din Timişoara“, Analog Mania.

„London Analogue Festival este un vârf de lance pentru renaşterea analogicului in inima Londrei. Un festival de trei zile care sărbătoreşte filmul,  fotografia şi arta sunetului analogic Într-o eră în care tehnologiile digitale sunt omniprezente, London Analogue Festival (LAF) se întoarce spre a sărbători frumusețea, puterea și estetica tehnicii analogice. London Analogue Festival face parte dintr-o mişcare care celebrează şi promovează tehnologia  analogică utilizată în domeniul artelor, cu intenţia de a educa generaţia viitoare, referitor la principiile  de bază ale tehnicilor utilizate, şi totodată aducând în lumina reflectoarelor noi creații inovatoare. Achiziţie recentă a calendarului cultural londonez, LAF va oferi, sub umbrela unui singur eveniment, o platformă, artiştilor consacraţi, ca Terry King, dar şi noilor talente din întreaga lume pentru a-şi  expune lucrările, performa live sau a face schimb de idei. Bazându-se pe succesul de anul trecut, ca prim festival multidisciplinar, London Analogue Festival a  construit o reţea de parteneriate în Europa de organizaţii cu aceeaşi perspectivă. Datorită acestor relaţii, festivalul de anul acesta va găzdui o selecţie de filme de la Analogica Festival Italia, Analog Mania din România va expune microfoanele de argint realizate de Emil Kindlein şi Revela-T din Spania va prezenta artişti, printre care şi Josep Maria Ribas Prous, primul autor spaniol căruia i s-a acordat titlul  de «Maître de Fédération Internationale de l’Art Photographique». În ceea ce priveşte arta sunetului vor fi reprezentate mai multe genuri muzicale şi DJ pe vinyl, Jono Pomodore de la Metanono şi Tamara Scar de la Element 79“, spun organizatorii evenimentului din Londra, care au emis şi un comunicat de presă în limba română pentru acest eveniment.

„Şi noi am început anul trecut, la fel ca şi cei din Londra. Este o legătură spirituală între cele două festivaluri şi ne bucurăm foarte mult de această colaborare. Artiştii timişoreni care vor fi reprezentaţi în cadrul celor trei secţiuni ale festivalului de la Londra sunt Emil Kindlein, Gelu Şfaiţer, regretatul Iosif Costinaş, Damian Diaconescu şi Daniel Tellman“, ne-a declarat Emil Kindlein, cel care va expune în capitala Marii Britanii microfoanele sale de argint.


Aceste articole unicat realizate din argint, după un concept original, sunt produsul unei tradiţii de familie care începe în anul 1929. Tehnologia realizării acestor bijuterii muzicale este încununarea experienţei a trei generaţii ce împleteşte meşteşugul de bijutier, tehnica electronică şi arta muzicală. Emil Kindlein precizează că microfoanele sale sunt o premieră mondială, fiind făcute printr-un procedeu complex ce presupune o metodă tradiţională de creare a bijuteriilor.

Gheorghe „Gelu“ Şfaiţer, lector universitar la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara, va fi prezent la evenimentul londonez cu filmul său „Pe soclu”, un scurt-metraj realizat în 1972, care este o metaforă cinematografică cu tentă absurdă despre dorinţa unor personaje de a deveni personalităţi istorice făra a avea calităţi acoperitoare, o aluzie la fenomenul Ceauseşcu. „A fost primul meu film, aveam 22 de ani şi a fost făcut la Cineclubul CFR din Timişoara, aşadar în condiţii de amatori, dar pe peliculă de 16mm, considerată la acea vreme semiprofesionistă”, ne-a declarat Gheorghe „Gelu“ Şfaiţer. Festivalul de la Londra va avea parte şi de un scurt – metraj numit „Lumină şi întuneric“, realizat de regretatul Iosif Costinaş în 1979.

„La secţiunea still image, am trimis cinci fotografii pentru festivalul de la Londra şi absolut toate au fost selectate“, ne-a declarat Raluca Costinaş, fiica regretatului artist. Vestea cea bună este că în luna noiembrie a acestui an, Timişoara va avea parte de o nouă ediţie a Festivalului Analog Mania. „Pentru mine analogicul înseamnă o artă care produce ceva palpabil. Poţi pune mâna pe o peliculă, pe o fotografie, pe un suport audio. Spre deosebire de arta digitală, care transformă totul într-un cod. Analogic înseamnă similar cu realitatea. Cea de-a doua ediţie a Analog Mania va avea loc la Timişoara, în luna noiembrie, iar cei care vor să participe la această manifestare se pot înscrie pe site-ul oficial al evenimentului, www.analogmania.ro“ ne-a declarat Emil Kindlein.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.