Burse de 400 de lei oferite de firme germane pentru elevii înscriși...

Burse de 400 de lei oferite de firme germane pentru elevii înscriși la clasele profesionale din Timișoara. Ce semnal de alarmă trage inspectorul școlar Cornel Petroman

0
DISTRIBUIȚI

IMG_5486

Aproape 60 de copii care s-au înscris la două specializări de la Colegiul Tehnic „Ion I. C. Brătianu” din Timișoara vor primi burse lunare de 400 de lei. Acest lucru se va întâmpla, însă, doar în condițiile în care elevii vor fi conștiincioși și nu vor avea nicio absență. Copiii s-au înscris la specializările „confecționer produse textile” și „lucrător comercial, vânzător”, la școala profesională, specializări care au fost create la solicitarea firmelor germane din oraș cu care școala colaborează.

În acest an, Colegiile Tehnice „Ion I. C. Brătianu” și „Regele Ferdinand I”, ambele din Timișoara, sunt partenerii din cadrul proiectului Școala Profesională Germană, inițiat de întreprinderi membre ale Clubului German Banat.


Cornel Petroman, inspector școlar adjunct în cadrul ISJ Timiș, a declarat, astăzi, în cadrul festivității de deschidere a noului an școlar, că elevii care s-au înscris la cele două specializări vor beneficia de o bursă lunară de 200 de lei din partea statului, plus o altă bursă de 200 de lei din partea firmelor germane partenere.

„Aceste specializări au fost solicitate de către firmele germane cu care noi colaborăm. Elevii, după ce vor termina pregătirea profesională, vor trebui să se angajeze la firmele partenere și să respecte condițiile lor. Ceea ce am observat din partea firmelor germane este că țin foarte mult la disciplina copiilor și la frecvența 100 % la activități. Dacă nu vin la școală, nu mai beneficiază de o serie de facilități, pot fi și eliminați din clasă”, a precizat Cornel Petroman. În total, în Timișoara funcționează trei clase după model german, în care învață 80 de elevi.

Vă reamintim că, din acest an, reprezentanții Ministerului Educației Naționale au luat decizia de a reintroduce învățământul profesional cu durată de trei ani. Cu alte cuvinte, elevii se pot înscrie într-o clasă profesională chiar din clasa a IX-a, și nu din clasa a X-a. Totuși, inspectorul școlar adjunct atrage atenția că, în județul Timiș, nu sunt suficienți meseriași care să facă practică cu elevii înscriși la școala profesională.

„Va trebui să avem în vedere formarea personalului de pregătire practică, întrucât maiștrii sunt în număr insuficient în momentul de față, ori au plecat, ori s-au pensionat, ceva s-a întâmplat de nu mai sunt în școli. Va trebui să-i formăm noi. Avem câțiva maiștrii, dar în număr insuficient și va trebui, cu inginerii pe care-i avem în școli, să formăm și maiștrii care îi vor pregăti practic pe elevi”, a explicat Cornel Petroman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.