“Castelul din Carpați”, locul în care Jules Verne a trăit o frumoasă...

“Castelul din Carpați”, locul în care Jules Verne a trăit o frumoasă poveste de dragoste cu o ardeleancă. Cum puteți călca pe urmele celebrului romancier, la doar o aruncătură de băț de Timișoara GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1889387124">

cetatea colt

În Țara Hațegului, aflată la o distanță de aproximativ 150 km de Timișoara, se află un loc încărcat de istorie, care pare rupt din basme. Este vorba despre Cetatea Colț sau “Castelul din Carpați”, despre care se spune că reprezintă locul iubirii lui Jules Verne în România. Din păcate, autoritățile au uitat să reabiliteze Cetatea Colț, astfel că au mai rămas doar ruinele construcției, care ar fi adus o mulțime de turiști din întrega Europă aici, fascinați de “Castelul din Carpați” din cartea cu același nume publicată în 1892 de scriitorul francez. Lângă cetate se află Biserica Colț, veche de sute de ani.

Ruinele Cetății Colț sunt impresionante, cu ziduri din piatră groase, iar priveliștea îți taie respirația. Din acest labirint din piatră poate fi admirat chiar și Vârful Retezat. Cetatea Colț se află pe un colț de stâncă, la poalele nordice ale Munților Retezat, printre culmi împădurite. Cetatea a fost ridicată în jurul unui turn pătrat, căruia i-au fost adăugate mai apoi un zid, precum și alte turnuri.

“Castelul din Carpați” datează din anul 1359 și a fost ctitorit de cneazul Cândea. Deși a fost ridicată cu scopul de a fi folosită pentru apărare, în realitate cetatea nu a îndeplinit niciodată acest rol. Cel mult, Cetatea Colț a reprezentat un loc de refugiu atunci când s-au iscat conflicte între cnezi. În prima jumătate a secolului al XVII-lea, Cetatea Colț a fost părăsită de proprietari.

Castelul-din-Carpati-sau-Cetatea-Colt_13-800x533

Jules Verne și femeia pe care a iubit-o în secret în “Castelul din Carpați”

Un secol mai târziu, Cetatea Colț i-a atras atenția romancierului francez Jules Verne. Numele cetății ascunse între pădurile din Munții Retezat a ajuns în întreaga lume, după ce Jules Verne a scris despre Cetatea Colț în volumul “Cetatea din Carpați”. Cercetătorii care au studiat opera scriitorului au ajuns la concluzia că Jules Verne a iubit o ardeleancă din Homorod, de dragul căreia ar fi scris această carte de succes.

Potrivit criticilor, Jules Verne a făcut o călătorie în Transilvania fiind însoțit de o femeie frumoasă, despre care se spune că ar fi fost ultima mare iubire a scriitorului francez. Dragostea dintre cei doi s-ar fi consumat în camerele Cetății Colț.

Castelul-din-Carpati-sau-Cetatea-Colt_33-800x533

Cine este ardeleanca de care Jules Verne s-a îndrăgostit

Între anii 1882 – 1886, specialiștii nu au putut stabili cu exactitate locurile prin care a ajuns Jules Verne. Totuși, localnicii vorbesc despre o tânără de 17 ani, care și-a părăsit viitorul soț și a fugit de acasă. Fata, pe nume Luiza Teutch, l-ar fi însoțit pe Jules Verne în acest timp. Cei doi s-au despărțit, Luiza s-a măritat cu un alt bărbat și s-a mutat la București, dar nu l-a uitat pe Jules Verne. Dovadă stău numeroasele scrisori pe care și le-au trimis de-a lungul timpului. În 1944, într-un scrin, o familie a descoperit mai multe scrisori de dragoste de la Jules Verne către Luiza, dar și câteva cadouri primite de la scriitor.

Cetatea Colț se află la aproximativ 17 kilometri de Hațeg, pe drumul ce duce spre Râul de Mori. Cetatea se găsește pe teritoriul satului Suseni din județul Hunedoara, pe drumul județean DJ 686, la intrarea pe valea Râușorului. În apropiere de Cetatea Colț se află Biserica Colț, construită din piatră, cu ziduri groase de un metru.

Foto: www.cartitaplimbareata.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.